Autoritățile din R. Moldova ar trebui să respecte niște angajamente în relația cu partenerii externi, pentru a valorifica la maxim sprijinul oferit, și angajamentele acestea nu au fost, cum poate s-ar plânge cineva, impuse de Bruxelles. Declarația aparține Ambasadorului României în R. Moldova, Daniel Ioniță.

Ambasadorul subliniază că aceste angajamente sunt scrise în acordurile pe care R. Moldova le-a semnat și le-a asumat față de Bruxelles - Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Acordul de liber schimb - acorduri care au fost negociate, care conțin sute de pagini care au fost semnate și asumate de către R. Moldova.

Totodată, Daniel Ioniță, a ținut să remarce că asistența Uniunii Europene este oferită în baza unor condiționalități care vizează anume acele angajamente din acordurile semnate cu UE, condiționalități apărute atunci când s-a observat că Chișinăul își schimbă traseul de la angajamentele asumate. 

„Această asistență directă oferită de UE a fost oferită în baza unor condiționalități, care vizează în eseneță atât angajamentele de natură politică, care sunt înăutrul acordurile semnate de R. Moldova cu UE. Aceste condiționalități au apărut atunci când la Buxelles, și în alte capitale ale UE, s-a constatat că la Chișinău există anumite derapaje și aceste condiționalități trebuie văzute ca niște sfaturi care vin din partea unor prieteni sinceri care te ajută, nu numai atunci când ai nevoie, dar și atunci când simte că te-ai abătut de la calea pe care ți-ai asumat-o”, spune ambasadorul în cadrul unui interviu. 

Ioniță a specificat că angajamentele din acordurile cu UE nu reprezintă nimic altceva decât o reflexie a așteptărilor pe care cetățenii R. Moldova ar trebui să le aibă de la guvernații lor, oferind câteva exemple: „statul de drept, o justiție independentă eliberată de orice influență politică, o mass-media independentă, e nevoie de un Cod al Audiovizualului, e nevoie ca autoritățile de la Chișinău să facă ceea ce au promis cetățenilor de nenumărate ori, să facă pași înainte pentru a recupera miliardul furat, care a fost pus pe spatele cetățenilor plătind impozite, e nevoie ca autoritățile, agențiile independente, cu adevărat să funcționeze, pentru că ele reprezintă o bună funcționare a întreg sistemului”.