Piața Centrală ar putea să-și reia activitatea începând cu ziua de luni, 1 iunie. Cel puțin astfel preconizează administrația întreprinderii municipale, care în prezent examinează modul în care acesta va activa și măsurile care urmează a fi întreprinse pentru a respecta toate normele sanitare care se impun.

Directorul interimar, Ion Pîntea, a declarat pentru IPN că, în perioada în care piața a fost închisă, pe tot teritoriul ei, dar și în fiecare unitate comercială, au fost efectuate lucrări de dezinfectare, igienizare etc. În prezent, administrația discută cu administratorii halelor și specialiștii din sănătatea publică pentru a definitiva regulile în baza cărora va activa piața.

Se stabilesc care vor fi intrările și ieșirile din piață. La intrare, angajații întreprinderii municipale vor efectua termometria vizitatorilor. Cumpărătorii vor fi obligați să dezinfecteze mâinile la intrare, iar pe teritoriul pieței să poarte măști. De asemenea, măștile, dar și mănușile vor fi obligatorii pentru comercianți. Totodată, comercianții vor fi obligați să pună la dispoziția cumpărătorilor soluție dezinfectantă. Și administratorii halelor vor asigura aceleași măsuri la intrare.

Cât despre asigurarea distanței între vânzători, Ion Pîntea a spus că, acolo unde va fi posibil, tejghele vor fi mutate. În sectoarele cu mese fixate, locurile nu erau ocupate în totalitate, respectiv va fi posibil de asigurat distanță între vânzători. Administrația pieței ar putea veni cu măsuri suplimentare, în funcție de solicitări.

Taxele pentru locurile de comercializare au rămas aceleași, care au fost stabilite de Consiliul municipal Chișinău la sfârșitul anului 2018. Pentru un loc la tejghea, taxa variază între 14 și 21 de lei pe zi, în funcție de amplasarea acesteia. Taxa lunară pentru gherete este de 336 de lei pentru un metru pătrat în cazul comerțului cu fructe și legume și de 420 de lei pentru un metru pătrat în cazul mărfurilor industriale.

Conform dispoziției Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, pieţele din orașele Chișinău și Bălți își reiau activitatea începând cu data de 1 iunie. Până la reluarea activității, urmează să fie efectuată dezinfecția întregului utilaj de lucru, utilaj frigorific, precum și dezinfecția spațiilor de depozitare și comercializare a produselor, tejghelelor și întregului teritoriu. În piețe urmează să fie organizat fluxul pentru cumpărători, cu ieșiri și intrări separate. Cumpărătorii trebuie atenționați despre obligativitatea respectării distanței fizice. În locuri vizibile și accesibile pentru cumpărători vor fi instalate dozatoare cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor. Este obligatorie și organizarea măsurilor de dezinfecție a inventarului și suprafețelor de lucru cu soluții pe bază de alcool, cu o periodicitate de cel puțin trei ore, fără deteriorarea calitatea și siguranței produselor alimentare.