Cel puțin, epidemiologii din R. Moldova consideră că, pe moment, există factori de risc ce ar putea duce la escaladarea situației privind pandemia de COVID-19, scrie ZiarulNațional.

„Rata de contagiozitate este mare, numărul de cazuri - destul de mare, sunt factori pentru escaladarea situației. Recomandarea mea este să ne abținem de la această sărbătoare și să-i pomenim pe cei răposați cu altă ocazie și în alt mod”, a declarat astăzi Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit datelor oficiale, numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 în această săptămână a crescut cu 28% față de săptămâna precedentă, iar rata de contagiozitate a crescut până la 1,34.

Până acum, au fost înregistrate în total 6 704 cazuri cu COVID-19, circa 50% dintre persoane fiind tratate. Totodată, 234 de persoane au decedat, iar 266 de pacienți sunt spitalizați în stare gravă.

Vârsta medie a persoanelor infectate este de 47,6 ani, iar a celor decedate - de 66 de ani.

Aceleași date relevă că, până acum, 1 444 de lucrători medicali s-au infectat cu noul coronavirus sau trei angajați dintr-o sută.

Menționăm că autoritățile au interzis cetățenilor să meargă în cimitire la o săptămână după Paște, când în R. Moldova este sărbătorit Paștele Blajinilor, pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19. Drept urmare, sărbătoarea a fost amânată pentru zilele de 7 și 8 iunie curent.