Șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, susține că mai mulți deputați și miniștri au fost plasați în izolare, după ce au intrat în contact cu parlamentarul PDM, Eugeniu Nichiforciuc, testat pozitiv la COVID-19.

„La debutul ședinței, despre statutul de pozitiv a persoanei în cauză nu se cunoștea. În prima pauză, unul dintre deputați a anunțat despre statutul pozitiv al persoanei în cauză, asta s-a întâmplat atunci când persoana a primit rezultatul. Noi ieri am recomandat stabilirea tipului de contact a fiecăruia dintre cei din Parlament, atât deputați, cât și personalul. În zilele imediat următoare, începând de mâine, cei care au avut contact să se testeze. (...) Mai multe persoane, din câte știu eu, din categoria stafului de deputați, cât și din categoria stafului de miniștri, astăzi se află în autoizolare ca rezultat al contactului cu persoana infectată”, a spus Furtună.

Totodată, acesta afirmă că sistarea ședinței de ieri a Parlamentului nu era oportună, întrucât toții deputații au respectat distanța, au purtat măști și mănuși, iar la fiecare două ore sala era dezinfectată și aerisită: „Nu erau niște premize reale”, a concluzionat șeful ANSP. Acesta a mai precizat că interdicția adunării unui număr de 50 de persoane în același spațiu nu se referă și la parlamentari.

„Cifra de 50 se referă la întruniri în masă de orice gen, de la mitinguri și proteste până la manifestații religioase și de alt gen, în aer liber. Parlamentul este o instituție de stat în care oamenii merg la serviciu, așa cum merg la serviciu și în alte instituții de stat. De aceea, cifra de 50 nu este potrivită și care trebuie să fie comentată în raport cu Parlamentul și parlamentarii”, a răspuns Nicolae Furtună.

Amintim că, ieri, democratul Dumitru Diacov a anunțat în timpul ședinței în plen a Legislativului că deputatul PDM, Eugeniu Nichiforciuc, a fost testat pozitiv la noul coronavirus. Acesta a mai remarcat că Nichiforciuc a participat, o zi mai devreme, la ședința fracțiunii.

Detalii: Confirmat // Deputatul PDM Nichiforciuc, testat pozitiv la COVID-19

Chiar și după anunț, ședința Parlamentului a continuat, iar unor parlamentari vestea le-a trezit amuzamentul.

Totuși, aseară, vicepreședintele Legislativului, socialistul Vlad Bătrâncea, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că, cel mai probabil, Legislativul va intra în carantină pentru următoarele 14 zile.

Detalii: A dat COVID-19 în Parlament // Vicespeaker: Cel mai probabil Legislativul va intra în carantină