Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersului procurorilor de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) cu privire la aplicarea mandatului de 30 de zile de arest pe numele lui Vlad Plahotniuc.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Cele trei capete de acuzare înaintate lui Vladimir Plahotniuc sunt: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. Potrivit procuroului, imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii, cu solicitarea ca Vlad Plahotniuc să fie extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova.

UPDATE 11:30: Procuratura Generală a venit cu un comunicat în carte menționează că, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele cetățeanului Vladimir Plahotniuc, în lipsa acestuia.

Demersul de arestare a acestuia a urmat învinuirii înaintate de către PCCOCS, la data de 18 mai 2020. Învinuitul însă nu a dat curs invitației, după  ce a fost citat la domiciliu, așa cum s-ar afla în afara țării, potrivit materialelor dosarului. Ulterior, dacă mandatul de arestare va fi contestat la Curtea de Apel Chișinău, iar aplicarea acestei măsuri preventive va fi menținută de către judecători, urmează a fi examinată necesitatea anunțării lui în căutare internațională.

Amintim, punerea sub învinuire a cetățeanului vizează episodul la care Procurorul General s-a referit în briefingul de presă din 18 mai 2020, cu privire la care au fost înaintate pe trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal. Potrivit legii, două din aceste infracțiuni fac parte din categoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă pedeapsa cu închisoarea, pentru un termen de până la 15 ani.