Procurorul General a dispus, prin ordonanță, începerea urmăririi penale în privința unui procuror din cadrul Procuraturii raionului Cahul, bănuit de reținerea ilegală și tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

Potrivit unui comunicat al PG, temei pentru inițierea respectivului proces penal a servit plângerea avocatului victimei, care reclama acțiunile ilicite ale procurorului.
 
În cadrul investigațiilor au fost confirmate acțiunile abuzive ale procurorului, pe acest caz fiind pornită o urmărire penală.
 
Potrivit celor constatate, pe 31 iulie 2019, în lipsa temeiurilor legale, respectivul procuror l-a reținut, în mod ilegal, pe un vameș, l-a plasat în izolator, privându-l ilegal de libertate. Deși nu avea probe concludente în privința acestuia, a doua zi, procurorul emite ordonanță de punere a acestuia sub învinuire pentru contrabandă și depune demers la arest. Pe 2 august 2019, Judecătoria Cahul, sediul Central a respins ca neîntemeiat demersul procurorului, persoana fiind eliberată din reținere.
 
Urmărirea penală în privința procurorului este exercitată de Procuratura Anticorupție.
 
Pentru aceste infracțiuni, norma penală prevede până la 7 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.