Parlamentul acceptă „demisia de onoare” a unui judecător vizat în dosarul „Gemenii”

21 Mai

Foto:

Parlamentul a votat proiectul de Hotărâre cu privire la eliberarea din funcție a judecătorului Curții Supreme de Justiție (CSJ) Sveatoslav Moldovan, în baza cererii depuse. Moldovan este unul dintre magistrații care au examinat dosarul „Gemenii”, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO și obligată să achite un prejudiciu de circa 70 milioane de lei.

Pe 19 martie, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat demisia judecătorului Curții Supreme de Justiție, Sveatoslav Moldovan. Potrivit reprezentanților CSM, „demisia de onoare” a lui Moldovan este legată de starea lui de sănătate.

Detalii: CSM a acceptat „demisia de onoare” a unui judecător vizat în dosarul „Gemenii”

Amintim că premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul va achita 70 de milioane de lei din fondul care urma să fie alocat sistemului judecătoresc pentru anul 2020 în cazul „Gemenii”. În aceeași zi, acesta i-a cerut procurorului general, Alexandru Stoianoglo, să ia măsuri cu judecătorii responsabili de acest dosar. Se întâmplă după ce Republica Moldova a mai pierdut un caz la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), fiind obligată să achite, în termen de trei luni, până pe 18 mai, despăgubiri de 1,5 milioane de euro în dosarul S.A. „Gemeni”. Verdictul a fost emis la 14 ani de când a fost depusă cererea la Curte.

Sprijină echipa Deschide.MD cu o donație pe contul nostru de Patreon. Suntem recunoscători pentru ajutor și sustinerea pe care ne-o acordați.
× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER