Termenul de restituire a plăților pentru pachetele turistice, în cazul rezoluțiunii contractelor înainte de începerea călătoriei, va fi extins de la 14 la 540 de zile. Măsura propusă a fost votată în Parlament și oferă agenților economici din sectorul turismului emițător, afectați de criza COVID-29, posibilitatea de a-și onora obligațiile contractuale, inclusiv de restituire a plăților pentru clienții care au solicitat sau vor solicita acest fapt.

Această posibilitate este prevăzută într-un proiect de modificare și completare a Codului Civil și urmează a fi aplicată doar pentru contractele încheiate în perioada octombrie 2019 - 17 martie 2020 când a fost instituită starea de urgență.

Proiectul a fost elaborat, în urma propunerilor înaintate de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) în legătură cu numeroase cereri de anulare a pachetelor turistice. În același timp, partenerii externi ai companiilor turistice autohtone refuză să le restituie plățile încasate într-un termen mai mic de 540 de zile.

În aceste condiții agențiile de turism se află în situația obiectivă de imposibilitate de a restitui banii solicitanților în termenul prevăzut de legislația națională și riscă să fie angrenați în numeroase litigii în instanțe.