Parlamentul a votat, în două lecturi, un proiect de lege care prevede că, pe perioada vacanței funcțiilor de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor, acestea ar putea fi suplinite de membri supleanți, până nu vor fi aleși membrii de bază.

Necesitatea proiectului rezidă în faptul că, în prezent, CSM activează într-o componență redusă. Funcția vacantă de membru al CSM din rândul judecătorilor urma să fie suplinită în urma alegerilor în cadrul Adunării generale a judecătorilor. Însă, deoarece la data de 17 martie 2020 pe întreg teritoriul țării a fost instituită starea de urgență, Adunarea generală a judecătorilor nu a avut loc.

Proiectul a fost votat la limită de către coaliția majoritară. Votul decisiv a fost acordat de către deputatul neafiliat, Alexandru Oleinic.

De precizat că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a exprimat îngrijorarea față de ultimele informații din mass-media, cu privire la inițierea și promovarea de către Guvern a unor proiecte legislative ce vizează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea opiniei CSM.

Detalii: CSM dă peste nas guvernării. Inițiativele lui Dodon și PSRM trezesc multe semne de întrebare