Reprezentanții mediului de afaceri protestează în fața clădirii Parlamentului. Câteva zeci de oameni cer aleșilor să le permită să revină la munca: „Agenții economici cărora le este permisă activitatea sunt aleși selectiv”, se indignează oamenii. În fața manifestanților au ieșit 3 deputați: Vladimir Bolea (PAS), Andrian Candu și Vladimir Cebotari (Pro-Moldova).

Ei ne impun să plătim impozitele, în condițiile în care în această perioadă noi nu am lucrat

Avem de plătit chiria spațiului, creditele. Din ce să le plătim?”, se indignează agenții economici.

Cei trei parlamentari au dat asigurări că vor încerca să pună presiuni pe coaliția de guvernare și autorități, astfel încât oamenii să poată reveni la muncă, iar anumite condiționalități de plată să fie amânate în această perioadă.

Deputatul PAS, Vladimir Bolea, a amintit că formațiunea pe care o reprezintă a propus, în urma discuțiilor cu Asociațiile de profil, adoptarea a cel puțin trei dintre solicitările agenților economici.

„Am luat 3 puncte din deciziile Asociatiei. Am cerut restructurarea creditelor pentru 5 ani, să puteți merge la bancă și să le renegociați. Am cerut sa vi se permită sa nu plătiți 18 luni corpul creditului (...) Pentru că noi înțelegem că, atunci când vorbim despre zisele credite garantate de stat, trebuie să ajungeți la garantare. Când aveți bilanțul pe minus, nu puteți să fiți creditați de nimeni. De aceea, în primul rând, este important ca fiecare om de afaceri să-și poată restructura creditele”, a susținut Bolea.

În același timp, liderul grupului parlamentar „Pro-Moldova”, Andrian Candu, i-a asigurat pe manifestanți că formațiunea sa a înregistrat un proiect de lege în Parlament care i-ar putea susține pe antreprenori. Acesta a declarat că vor insista ca acesta să fie examinat mâine, în plenul Legislativului.

„Noi considerăm anticonstituțională limitarea activității întreprinderilor, toți oamenii au dreptul la muncă. Noi am pregătit un proiect de lege, l-am înregistrat astăzi la Parlament. Am văzut care sunt solicitările, le-am verificat și am ajuns la concluzia că multe măsuri sunt ilegale. De asemenea, colegii mei pregătesc o adresare la Curtea Constituțională. S-a încălcat dreptul la muncă și securitatea economică”, a declarat Candu.

Cei doi deputați din opoziție au fost susținuți și de Vladimir Cebotari, care a anunțat că „Pro-Moldova” se află în dezacord cu acțiunile guvernării în perioada de pandemie. Aceștia afirmă că proiectul de lege pe care l-au înregistrat vizează inclusiv declararea forței majore, aceasta ar putea sta la baza anumitor scutiri pentru afaceriști.

„Noi nu suntem de acord cu ceea ce a făcut guvernarea în pandemie. Nu suntem de acord cu măsurile luate în situație de urgență. Credem ca primul lucru care trebuia făcut, era anunțarea forței majore. Sa oprească plata creditelor, fie că e vorba de microfinanțare sau bănci. Și să oprească plata chiriei, inclusiv impozitele. Multi agenți economici sunt aduși aproape de faliment. Am înregistrat un proiect în care sa fie declarat forța majora. Colegii noștri au făcut la fel”, a conchis Cebotari.

Manifestanții au cerut lista deputaților din majoritatea parlamentară (PDM sau PSRM) care nu vor vota măsurile de susținere a agenților economici.

Amintim că, anterior, mai mulți experți ai Oficiului Băncii Mondiale au estimat că blocarea activității economice și a restricțiilor de deplasare impuse în perioada de pandemie vor avea un impact negativ asupra economiei R.Moldova, în special asupra veniturilor populației. Totodată, aceștia afirmau că incertitudinile sporite la acest subiect vor reduce investițiile cu aproape 15 la sută.