Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, este vizat într-un nou dosar penal privind frauda bancară. Procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) cer aplicarea unui mandat de arestare pe numele acestuia. Informația a fost confirmată pentru DESCHIDE.MD de către Ion Caracuian, șeful interimar al PCCOCS.

Potrivit lui Caracuian, astăzi, 21 mai, la ora 15:00, instanța va examina demersul procurorilor PCCOCS de aplicare a măsurii preventive, prin absența nejustificată a persoanei cercetate penal. Acesta este un dosar nou, pornit în 2020, ce se află în gestiunea PCCOCS. Pe 18 mai a fost dispusă, printr-o ordonanță, punerea sub învinuire a persoanei respective pe trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal.

Potrivit șefului interimar al PCCOCS Plahotniuc a fost citat la domiciliu, însă pentru că nu s-a prezentat, fiind plecat din R. Moldova, pentru a asigura prezența numitului în fața organului de urmărire penală, a fost înaintat demersul în instanța de judecată pentru aplicarea măsurii de arest.

Menționăm că, luni, 18 mai, în cadrul unui briefing de presă, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a oferit mai multe detalii despre beneficiarii furtului miliardului, menționând că principalul beneficiar ar fi fostul lider al PDM vladimir Plahotniuc.

În continuare puteți citi o parte din discursul procurorului referitor la furtul miliarului. 

„Începând cu anul 2015, beneficiarii ”FURTULUI MILIARDULUI” erau divizați în 3 grupuri de interese: Grupul Platon, Grupul Șor și Grupul Filat.
 
Platon și Filat au fost condamnați, dosarul Șor fiind încă pe rolul instanței de judecată.
 
O lungă perioadă de timp nu au fost publicate cele două rapoarte Kroll, iar noi am constatat că acest lucru nu a fost întâmplător. Vă reamintiți de declarațiile potrivit cărora majoritatea oamenilor care se regăsesc în raportul Kroll sunt „absolut onești”?
 
În fapt, s-a stabilit că, în Raportul Kroll se face trimitere la încă un grup de influență – GRUPUL PLAHOTNIUC, despre care, oficial, nicăieri nu se menționa.
 
Totuși, analizând materialele dosarelor în privința figuranților amintiți mai sus, dar și alte materiale relevante, care intenționat au fost ignorate și lăsate fără apreciere juridică, s-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară – dovezi care, de fapt, existau chiar de la bun început.
 
Studiind ansamblul de cauze penale vizând ”FRAUDA BANCARĂ”, dar și alte materiale procesual-penale, efectuând suplimentar o serie de măsuri operative, am reușit să stabilim următoarele:
 
UNU: Dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate. Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa.
 
În baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia – lucru, de care, anterior, a fost privat.
 
Pentru a evita tot felul de speculații, vom cere instanței de judecată să examineze dosarul în regim transparent, în cadrul unui proces echitabil, pentru a permite societății să dea apreciere materialelor care au stat la baza învinuirii acestuia, a afla cine, de fapt, stă în spatele acestor falsuri și cine, în realitate, a beneficiat de mijloacele financiare sustrase.
 
DOI: Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Dispunem de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM, prin intermediul Grupului Șor, acoperite în consecință, din mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei.
 
În total, peste – o sută de milioane de dolari americani.
 
Suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădirii companiei de asigurări ASITO, Casa Modei și hotelul ”Național”. De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia.
 
Reieșind din cele constatate, astăzi, în privința cetățeanului Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire, urmând ca acuzarea lui să fie completată astfel ca să i se încrimineze 3 capete de acuzare, și anume: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova.
 
De comun cu alte autorități vom întreprinde măsuri în vederea urmăririi penale atât a averii personale a lui Plahotniuc, cât și a companiilor afiliate lui.
 
Îmi dau bine seama că după asemenea decizii, Procuratura, dar și eu personal, vom fi supuși unei avalanșe de critici dure și chiar amenințări din partea forțelor politice afiliate lui Plahotniuc, a mass-media și a societății civile subordonate acestuia”.