Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că a identificat mijloace financiare, în sumă totală de 5,6 milioane de lei, pentru acoperirea contribuției autorităților locale privind construcția blocului nou de studii a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, după ce Adunarea Populară din UTA Găgăuzia a refuzat să aloce 5,6 milioane lei pentru construcția blocului. Contribuția autorităților locale ar fi fost nesemnificativă, comparativ cu cele peste 15 milioane de lei, care au fost acordate de Guvernul României.

Potrivti unui comunicat de presă al Ministerului Educației, construcția blocului de studii va fi posibilă grație sub-proiectului „Lucrări de construcție a blocului de studii la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat, UTAG”, finanțat în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României, conform Hotărârilor de Guvern nr. 436/2014 și nr. 487/2019.

PUN cere deputaților găgauzi să nu blocheze extinderea liceului românesc din Comrat

Costul lucrărilor civile constituie 20 051 381, 08 lei și include lucrările de construcție a unui bloc nou de studii.

Menționăm că mijloacele financiare vor fi alocate IP FISM la etapa de rectificare a Legii bugetului de stat 2020. Pentru a nu tergiversa demararea lucrărilor de construcție, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării urmează să transmită o scrisoare de garanție privind asigurarea acoperirii contribuției autorității publice locale în cadrul sub-proiectului „Lucrări de construcție a blocului de studii la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat, UTAG”.

„Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat este singurul cu predare în limba română din municipiu. Vom crea condiții optime pentru desfășurarea procesului educațional prin valorificarea ajutorului nerambursabil acordat de România, astfel încât școala să devină spațioasă, modernă, atractivă pentru generația în creștere. Am decis ca  cele 5,6 milioane de lei, care urmau să fie achitate din bugetul autonomiei, vor fi acoperite din contul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”. Decizie a fost agreată și de partenerii noștri, Banca Mondială, care finanțează acest proiect.”, a declarat Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

În prezent, în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat își fac studiile 476 de  elevi.

Amintim că, acum câteva zile, Adunarea Populară din UTA Găgăuzia a refuzat să aloce 5,6 milioane de lei pentru construcția unui nou bloc al acestei instituții de învățământ. Contribuția autorităților locale ar fi fost nesemnificativă, comparativ cu cele peste 15 milioane de lei, care au fost acordate de Guvernul României.

După câteva ore de dezbateri, doar opt din cei 17 membri prezenţi au votat pentru alocarea resurselor financiare.