Procuratura Generală susține că nu se poate autosesiza în baza imaginilor cu Dodon și Plahotniuc prezentate astăzi de deputatul Iurie Reniță. Potrivit unui comunicat al PG în fond, prin intermediul mass-media, deputatul Iurie Reniță a făcut un denunț.

PG reiterează că, dacă denunțătorii unor infracțiuni își doresc cu adevărat consecințe de ordin juridic de la acțiunile lor și nu o fac doar pentru PR sau în favoarea unor grupuri de interese, trebuie să o facă în conformitate cu Codul de procedură penală, adresându-se către organul de urmărire penală competent, conformând actul de sesizare după formă și conținut cerințelor legii, fapt ce trebuie să fie cunoscut de către toți, în special, de către un membru al legislativului.
 
Conform art.262 alin.(5) Cod de procedură penală, examinarea sesizărilor în privința Președintelui Republicii Moldova și examinarea infracțiunilor de către acesta se face de către Procurorul General sau de către un procuror desemnat de el.
 
La momentul de față, PG informează că deputatul Iurie Reniță nu a adresat vreun denunț, iar doar în baza imaginilor prezentate de către acesta, Procuratura nu poate legal să se autosesizeze pentru că nu cunoaște cât de veridice sunt, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.

Reieșind din interesul pe care-l prezintă acest caz, Procuratura solicită deputatului Iurie Reniță, să înainteze un denunț oficial, conformat cerințelor legale și să contribuie la investigarea acestuia.

Este de menționat că, Procuratura Generală s-a autosesizat de nenumărate ori în asemenea cazuri, cu imagini video făcute publice în mediul online. Câteva exemple ar fi:

Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale în baza imaginilor video de la sediul PD, când PA a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale vreunei infracțiuni, după ce Procuratura Anticorupție s-a autosesizat, în baza unor înregistrări video cu camera ascunsă de la negocierile care au avut loc cu o zi mai devreme, la sediul PD, între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, difuzate de unele posturi TV;

Cazul copiilor maltrataţi din Internatul de la Orhei, când PG s-a autosesizat după mediatizarea pe reţeaua „Internet” a materialului video, întitulat „Video exclusiv – atrocităţile din orfelinatul groazei”;

Cazul platformei www.alegerimoldova.com, când Procuratura Generală s-a autosesizat din mass-media despre platforma virtuală respectivă, care promite să facă legătura între partidele care vor să cumpere voturi şi cetăţenii care vor să-şi vîndă voturile.

Amintim că, astăzi, deputatul Iurie Reniță a prezentat un nou video în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon. În imaginile video prezentate Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM. 

Detalii: VIDEO // Noi imagini cu Dodon și Plahotniuc. Președintele primește o pungă în care ar fi bani