Partidul Unității Naționale semnalează o atitudine discriminatorie a autorităților găgăuze față de un liceu românesc din orașul Comrat. Într-un comunicat de presă, Partidul Unității Naționale scrie că atrage atenția autorităților centrale și a opiniei publice asupra „atitudinii tendențioase arătate de administrația locală din UTA Găgăuzia față de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Comrat”, una din puținele instituții de învățământ cu predare în limba română din regiune.

Astfel, PUN cere Adunării Populare să-și revadă decizia de a bloca construcția unui nou bloc de studii la Liceul „Mihai Eminescu”, prin neacordarea unei contribuții locale de 5,6 milioane de lei, în condițiile în care proiectul, în valoare totală de 20 de milioane de lei, este finanțat în proporție covârșitoare de Guvernul României.

„Credem că aleșii locali din UTA Găgăuzia trebuie să aibă, în procesul de distribuire a resurselor bugetare locale, o atitudine echitabilă față de toate instituțiile de învățământ care activează pe teritoriul autonomiei. Totodată, suntem de părere că ei trebuie să manifeste respect față de populația majoritară și față de România, care a făcut investiții majore în regiune în ultimii ani”, se arată în comunicat.

Formațiunea a solicitat autorităților centrale să intervină pentru a se asigura că în autonomia găgăuză sunt respectate drepturile copiilor de a studia în limba oficială a Republicii Moldova, limba română.

În UTA Găgăuzia funcționează trei instituții de învățământ cu predare în limba română: Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat, Liceul „Luceafărul” din Vulcănești şi Liceul „Grigore Vieru” din satul Chioselia Rusă.

Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat este cea mai importantă instituție de învățământ în limba română din UTA Găgăuzia. Instituția are nevoie de un nou bloc de studii pentru a răspunde numărului în creștere a cererilor de școlarizare în limba română. În prezent, în Liceul „Mihai Eminescu” își fac studiile 476 de elevi. În lipsa unor spații didactice suplimentare, administrația liceului nu poate înmatricula noi elevi, ceea ce pune românii din regiune într-o situație evidentă de discriminare.

Amintim că, acum câteva zile, Adunarea Populară din UTA Găgăuzia a refuzat să aloce 5,6 milioane de lei pentru construcția unui nou bloc al acestei instituții de învățământ. Contribuția autorităților locale ar fi fost nesemnificativă, comparativ cu cele peste 15 milioane de lei, care au fost acordate de Guvernul României.

După câteva ore de dezbateri, doar opt din cei 17 membri prezenţi au votat pentru alocarea resurselor financiare.