Echipa de medici și asistenți medicali din România, care a venit pe 30 aprilie în R. Moldova pentru a ajuta echipele medicale de aici în lupta anti-COVID-19, își încheie mâine activitatea. Aceștia au activat în unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

Reprezentanții autorităților locale din orașele respective și-au exprimat mulțumirea față de personalul medical român care au salvat vieți în tot acest timp. Consulatului General al României la Bălți și-a exprimat recunoștința pentru echipa medicală tânără și profesionistă care a venit în municipiul Bălți.

„˂˂Mulțumim, eroilor din prima linie˃˃ este expresia care se cuvine s-o folosim cât mai des, în special în această perioadă de grea încercare pentru întreaga planetă, când milioane de medici și asistenți medicali sunt expuși, zilnic, riscurilor și pericolelor de infectare, de îmbolnăvire, de extenuare fizică și morală, dar continuă să vegheze sănătatea pacienților, oferind asistență medicală şi salvând vieți.

Colectivul Consulatului General al României la Bălți își exprimă profunda mulțumire și recunoștință pentru echipa medicală din țara noastră care a venit în municipiul Bălți, tânără, extrem de profesionistă, pentru care pacientul este în primul rând un OM și apoi, un bolnav.

În aceste momente foarte dificile Dumneavoastră sunteți siguranța, unitatea, prietenia, sensibilitatea și sprijinul nostru! În cele două săptămâni petrecute în misiunea umanitară din municipiul Bălți, prin naturalețe și devotament față de nobila profesie, echipa de cadre medicale a demonstrat calități deosebite și o contribuție enormă în depășirea acestor momente dificile care au pus la încercare întreaga umanitate.

Cu convingerea că, prin ajutorul Dumneavoastră, totul va fi bine, ținem ca, din adâncurile sufletelor noastre, să vă mulțumim, pentru tot ceea ce faceți și pentru ridicarea prestigiului României, dragii noștri eroi: Nicolae Octavian BĂDOIU, Monica SANDU, Ciprian LUNGU, Cosmin BELOKLAVEK și Ionuț STRAINESCU și să vă dorim mult succes în activitatea pe care o întreprindeți, zi de zi, cu dăruire, calm, bunătate și promptitudine”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a Consulatului General al României la Bălți.

La Chișinău, primarul general, Ion Ceban, a oferit astăzi diplome de gratitudine din partea municipalității, cadrelor medicale din România, care au activat timp de 2 săptămâni, alături de specialiștii din cadrul IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail", la tratarea pacienților cu COVID-19. Edilul capitalei a mulțumit echipei din România, care reprezintă Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, pentru efortul depus în tratarea bolnavilor cu coronavirus. Totodată, primarul și-a exprimat recunoștința pentru suportul și asistența acordată municipiului Chișinău de România, în perioada pandemiei cu COVID.

La rândul, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Romania, au înmânat primarului general al capitalei și directorului spitalului municipal, placheta de medalie, în semn de bună colaborare.

Cei 4 specialiști de peste Prut, care au activat în cadrul IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail": Ionuț Vultur Dacian, Attila Detari, Rodica Băginean și Olga Mitreanu, fac parte din echipa de 42 de doctori și lucrători medicali, cu specializări în anestezie, terapie intensivă, pneumologie și medicină de urgență, care au sosit în Republica Moldova, la sfârșitul lunii aprilie, a.c. Grație experienței de activitate cu cei 4 medici români, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail" intenționează să stabilească relații de colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

La Cahul autoritățile locale au organizat o ceremonie de mulțumire pentru medicii din România, la încheierea misiunii de asistență pe care au desfășurat-o în instituțiile medicale din sudul R. Moldova. Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a mulțumit statului român, Guvernului României, tuturor medicilor care au fost în misiunea de asistență de la Cahul pentru frumosul și frățescul gest de a veni aici, alături de medicii din Cahul, pentru a trata și a oferi această asistență medicală. Medicilor le-au fost decernate și diplome de mulțumire.