Președinte al Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a adresat un mesaj Președintelui Curții Constituționale a R. Moldova, Domnica Manole, ca răspuns la adresarea acesteia din 6 mai către Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei, întregul Corp Diplomatic acreditat în țara noastră, informând despre situația extrem de tensionată, care este de natură să afecteze activitatea Curții Constituționale.

Buquicchio a felicitat-o pe Manole cu alegerea în calitate de Președinte al Curții Constituționale și îi mulțumește că a fost informat despre atacurile la adresa Curții Constituționale.

Potrivit mesajului său, Buquicchio a luat act de faptul că Declarația din 28 aprilie 2020 a fost semnată de toți judecătorii Curții Constituționale și o susține. 

„Curțile Constituționale sunt instituții de protecție, încredințate cu păstrarea valorilor constituționale. Prin însăși natura justiției constituționale, care impune apărarea Constituției împotriva încălcării acesteia de către alte puteri ale Statului, curțile constituționale ar putea să nu le facă pe plac acelor puteri. Într-o țară democratică, toate instituțiile de Stat și șefii acestora trebuie să-și respecte propriile prerogative, obligații și competențe, precum și să le recunoască și să le respecte pe cele alte altor instituții. Acestea trebuie să manifeste reținere instituțională adecvată, să observe procedurile relevante cu bună credință și să dea dovadă de respect reciproc.

În cazul în care aceasta nu se îndeplinește, dacă există lipsă de cultură democratică și maturitate, funcționarea instituțiilor statului este compromisă și progresul democratic, civil și economic al societății este pus în pericol. Pot doar să susțin Declarația judecătorilor Curții Constituționale privind apelul la calm, respect reciproc, dialog constructiv și bunăvoință. Vă pot asigura că urmăresc îndeaproape situația din Republica Moldova”, se arată în mesajul Președintelui Comisiei de la Veneția.