Sute de automobile s-au adunat azi, 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale pentru a participa la un marș automobilistic care a avut drept scop celebrarea celei de a 75 aniversări a Zilei Victoriei. Asta deși, acum două zile, cele 20 de camioane cu ajutor umanitar în valoarea de 3,5 mln euro, au fost interzise în PMAN, iar ceremonia de predare a avut loc sub podul de la Telecentru pentru a evita orice fel de aglomerație. Cel puțin așa susținea consilierul pe Comunicare a prim-ministrului, Vitalie Dragancea.

Dis-de-dimineață, pe rețelele de socializarea, a părut o înregistrarea video din care se vede că în PMAN au fost parcate mai multe automobile, toate „înarmate” cu steaguri roșii specifice zilei de 9 mai, dar și cu panglica Sf.Gheorghe. Unii participanți erau îmbrăcați în uniforme ale armatei sovietice, iar din boxele mașinilor se auzea muzică rusească dedicată „Zilei Victoriei”

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei ar fi vorba despre un marș automobilistic la care participă aproximativ 376 de automobile și care au drept scop celebrarea celei de a 75 aniversări a Zilei Victorie.

Totodată, este de menționat că, potrivit datelor publice de pe site-ul Primăriei Chișinău, declarația prealabilă pentru organizarea evenimentului a fost înregistrată ieri, 8 mai. Marșul automobilistic urma să aibă loc în intervalul orelor 11:00 și 13:00 pe străzile principale din sectoarele municipiului Chișinău.

Conform acelorași date publice, organizatorii marșului sunt Asociația Automobiliștilor „Moldova-SUD”, iar numărul estimat de participanţi ar fi de 10. Președintele Asociației care a organizat marșul automobilistic este Vladislav Dumanov.

Același Dumanov este și preşedinte al Clubului „AVTORETROTUNING”, iar potrivit Anexei nr.2 în redacţia Decretului Preşedintelui nr.1297-VIII din 08.10.2019, în vigoare 08.10.2019, Dumanov este membrul Comisiei pentru culte și patrimoniu cultural din cadrul Consiliului societății civile pe lângă Președintele R.Moldova, Igor Dodon.

Din aceeași comisie face parte și Nicolae Pascaru, cel care declara anterior că ajutorul oferit de România „miroase a populism”, dar și a venit cu acuzații în adresa liderului de la Cotroceni, Klaus Iohannis.

Participanții la marș au pornit din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și au traversat sectoarele Centru, Botanica, Ciocana, Râșcani și Buiucani, având ca destinație finală tot PMAN.

Dodon mulțumește României, iar consilierul lui îl atacă pe Iohannis și ajutorul românesc: Miroase a populism

Amintim că, că în data de 7 mai, evenimentul de predare a echipamentelor și medicamentelor în valoare de 3,5 milioane euro, aduse la Chișinău din România cu 20 de camioane, trebuia să aibă loc în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), însă autoritățile de la Chișinău au refuzat acest fapt și au organizat evenimentul sub pod la Telecentru.

Consilierul pe Comunicare a prim-ministrului, Vitalie Dragancea, ne-a spus cu referire la acest  fapt că: „ Este stare de urgență și se evită orice fel de aglomerație. În plus, sunt și alte aspecte care vizează acest subiect”.

Guvernul caută justificări să nu permită prezentarea ajutorului umanitar din România în PMAN