Deputatul PAS Sergiu Litvinenco va depune astăzi, la începerea ședinței Curții Constituționale, o cerere de recuzare a judecătorului Eduard Ababei de la examinarea sesizărilor pe marginea Acordului de împrumut.

Potrivit deputatului, Eduard Ababei este rudă cu Serghei Pușcuța, mai exact aceștia ar fi sunt cumnați, fapt recunoscut de ultimul.

„Serghei Pușcuța, conform Opiniei Guvernului depusă la Curtea Constituțională, a fost negociatorul Acordului de împrumut cu Federația Rusă. Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune că un judecător care este în relații de rudenie cu un participant la proces nu poate fi considerat imparțial. Deci, la baza cererii mele stau argumente solide bazate pe jurisprudența Curții Europene. Nu fantasmagorii de genul ”atașamentului moral” precum a declarat ieri Vasile Bolea”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook. 

Anterior, parlamentarul susținea că decizia Guvernului referitor la creditul rusesc vine după ce au fost emise avizele Ministerului Economiei și Băncii Naționale referitor la document, iar prevederile din articolul controversat 7.2 ar fi fost propuse de ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.

„Legat de constituționalitatea Acordului cu Federația Rusă, Curtea Constituțională a expediat autorilor sesizărilor opiniile autorităților statului. Interesante lucruri descopăr. Mai ales în opinia Guvernului. Încă mai analizez, dar sunt deja trei constatări care ridică multe semne de întrebare: 1) Deși hotărârea Guvernului nr.169 ”Pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat este datată cu 13 MARTIE 2020, atât avizul Ministerului Economiei pe marginea proiectului hotărârii, cât și al Băncii Naționale datează cu 23 MARTIE 2020. 2) Redacția celebrului articol 7 punct 2 a fost propusă de către Serghei Pușcuța. 3) Rușii erau gata să ne dea a doua tranșă până la 31 mai 2020. Pușcuța a propus ca aceasta să fie acordată până la 31 octombrie 2020”, spunea Litvinenco. 

Menționăm că sesizările privind ratificarea acordului de împrumut cu Federația Rusă vor fi examinate astăzi, 7 mai, de către Curtea Comnstituțională.