Lotul de materiale, echipamente medicale și medicamente promis de România săptămâna trecută, urmează să sosească mâine, 6 mai, în R. Moldova, informează Ambasada României la Chișinău. Este vorba de asistența umanitară acordată de statul român în contextul combaterii pandemiei cu COVID-19, în valoare de 3,5 milioane euro, aprobată printr-o hotărâre a Guvernului român pe 1 mai. Cu toate că, la cermonia de mâine au fost invitați să asiste președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, Guvernul R. Moldova nu a permis ca ajutorul umanitar oferit de România cetățenilor moldoveni să fie prezentat în PMAN, susțin surse din cadrul Guvernului, deși o solicitare pentru locația respectivă a existat din partea autorităților române.

Pe 30 aprilie, la Iași, înainte de îmbarcarea medicilor români care au venit în misiune în R. Moldova prim-ministrul român Ludovic Orban anunța că din ajutorul umaitar vor face parte: 500 mii măști FFP2, FFP3, 50 mii combinezoane, medicamente Plaquenil şi Kaletra.

Materialele medicale menționate vor fi transportate cu circa 20 autocamioane și sunt destinate instituțiilor spitalicești de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

La evenimentul de transmitere a ajutorului vor participa ministrul Afacerilor Interne al României, Marcel Vela, ministrul Sănătății al României, Nelu Tătaru, și ambasadorul României în R. Moldova Daniel Ioniță, iar din partea R. Moldova au fost invitați premierul Ion Chicu și șeful statului Igor Dodon. Evenimentul va avea loc la Institutul de medicină de urgentă din Chișinău, autoritățile de la Chișinău refuzând ca ceremonia publică de predare a asistenței umanitare să se desfășoare în PMAN.

Institutul de medicină de urgentă este și prima instituție care va primi primul lot de echipamente medicale și medicamente din toată donația. 

Amintim că, pe 30 aprilie la Chișinău a sosit o echipă de 51 persoane din România, dintre care 42 medici și asistenți medicali români, care până pe 15 mai își vor ajuta colegii de la Chișinău, Bălți și Cahul la combaterea epidemiei de coronavirus. Împreună cu echipa de medici au ajuns la Chișinău și 3000 de combinezoane de protecție, 6000 de măști de protecție, 6000 măști chirurgicale, peste 11 mii de  perechi de mănuși, 10 izolete și viziere.