Din cei 9 specialiști veniți din România pentru a ajuta medicii din Cahul în lupta cu pandemia, 2 medici au activat într-un spital din regiunea Lombardia, Italia.

Medicii care au ajuns pe 30 aprilie la Cahul, au adus și un lot de echipamente și materiale de protecție. Aceștia vor activa circa 14 zile la Spitalul raional Cahul, scrie Ziua de azi.

„Este un gest de normalitate, solidaritate. Virusul nu cunoaşte graniţă şi atunci solidaritatea şi scopul comun este de a opri pandemia şi de a reda libertate tuturor cetăţenilor" a comunicat Alin Suciu, medic specialist medicină de urgentă.

Specializarea celor 7 medici veniți la Cahul este în medicina de urgență, pneumonologie, și endoscopie bronhică.

„Acum când la toată activitatea s-a adăugat şi COVID-10, o parte dintre personalul medical decade pentru că au patologii sau vârsta, necesitatea de sprijin a devenit mai stringentă. Ne bucură că ne sprijină în perioada complicată şi de mult visam o astfel de experienţă" a declarat Oleg Creciun, Directorul Spitalului raional Cahul.

Activitatea medicilor și paramedicilor SMURD din România are loc în secția de terapie intensivă a spitalului raional Cahul, iar la necesitate aceștia vor putea gestiona ambulanța de tip C1 a SMURD Moldova.

„Mulțumesc României pentru această susţinere şi fiecărui că aţi lăsat familiile şi aţi venit să ajutaţi cahulenii" a declarat Nicolae Dadniș, primarul mun. Cahul.

42 de medici şi asistenţi din România, alături de personal auxiliar,  vor munci în următoarele două săptămâni în şase spitale din Republica Moldova pentru a-i ajuta pe medicii basarabeni la tratarea pacienţilor cu COVID-19.