Guvernul Elveției și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) susțin măsurile urgente de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19 în 35 de comunități locale. În aceste localități au fost create asociații de băștinași, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, susținut de Biroul de cooperare al Elveției, în parteneriat cu PNUD.

Potrivit PNUD, 26.800 de măști respiratorii, 37.500 perechi de mănuși, 1.785 litri de dezinfectant, precum și 81 de termometre pentru monitorizarea temperaturii la distanță, toate fiind achiziționate din fonduri elvețiene, sunt oferite comunităților, contribuind la protecția personalului medical, autorităților publice locale, precum și voluntarilor locali și grupurilor vulnerabile. Echipamentele de protecție sunt distribuite și oficiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă, centrelor comunitare, azilurilor, orfelinatelor, centrelor de servicii sociale, oficiilor poștale, pentru a asigura o interacțiune mai sigură între oameni.

„Încă de la începutul crizei, Elveția s-a îngrijit de protejarea celor care sunt la datorie în această perioadă dificilă, oferind servicii esențiale oamenilor. Acesta este încă un exemplu de suport oferit Republicii Moldova de Elveția în combaterea răspândirii noului coronavirus”, a declarat Caroline Tissot, directorul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Echipamentul, în valoare totală de circa 37 mii de dolari, a fost achiziționat de PNUD din fondurile oferite de Elveția, în baza evaluării necesităților efectuate de Asociațiile de băștinași, în cooperare cu autoritățile centrale și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova.

„Aceste eforturi contribuie la oferirea promptă a serviciilor esențiale și atât de necesare comunităților locale, pentru circa 250 mii de femei și bărbați, pentru a ne asigura că, în această perioadă dificilă, nimeni nu este exclus”, a declarat Dima Al-Khatib reprezentant rezident PNUD în Republica Moldova.

„Aș dori să-mi exprim profunda recunoștință față de Elveția și PNUD pentru sprijinul oferit în timpul acestei pandemii. Echipamentul de bază pe care l-am primit ne va ajuta să protejăm persoanele din prima linie de intervenție”, a relevat Valerian Cecan, primarul satului Mihăileni, raionul Râşcani.

Sistemul ONU în Moldova susține răspunsul național la pandemie prin activități coordonate, care au drept scop protejarea oamenilor, creșterea capacităților sistemului de ocrotire a sănătății și reducerea șocurilor economice și sociale.