Astăzi, 30 aprilie, la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” a avut loc ceremonia de prezentare a medicilor români care vor ajuta cadrele medicale din R. Moldova în lupta cu COVID-19.

LIVE Updates

UPDATE 13:25:
Andrei Uncuța, directorul spitalului Republican „Timofei Moșneaga” a mulțumit autorităților române pentru sprijinul acordat și experiența pe care medicii români o vor împărtăși cu medicii din R. Mldova. 

UPDATE 13:29: Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu: „Este o activitate de la inimă la inimă. R. Moldova a beneficiat de mai mulți ani de proiecte din partea României în mai multe domenii. Îmi exprim gratitudinea și recunoștința pentru asistență. Îmi exprim recunoștința pentru dvs. Sunteți erorii din prima linie. Cel care salvează o viață contribuie la consolidarea omenirii. Punem miză pe dedicația dvs.”

UPDATE 13:34: Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe al României: „Condoleanțe tuturor familiilor care au pierdut apropiați. Suntem solidari cu cei din R. Moldova. Transmit aprecieri medicilor pentru solidaritatea cu cei din R. Moldova. Ei sunt cu adevărat ambasadori ai României. Suntem alături de dvs. atât cu sufletul cât și fizic la modul concret. Ne-am fi dorit să celebrăm altfel împlinirea celor 10 ani de Parteneriat Strategic. Este imperativ să se continue reformele pentru parcursul european și autoritățile de la Chișinău să demosntreze acțiuni concrete în acest sens. Vom urmări cu prioritate interesele cetățenilor R. Moldova”. Ministrul a adus aminte și de autorizarea de medicamente din România, dar și de repatrierile cetățenilor moldoveni efectuate cu ajutorul României. 

UPDATE 13:43: Oleg Țulea, Ministrul de Externe al R. Moldova: „Acest suport generos oferit de autoritățile române, 500 măști, 50 mii de costume de protecție, este important pentru spitalele noastre. Vine să sprijine eforturile Guvernului R. Moldova. Decizia demostrează solidaritatea României cu R. Moldova. Exprim mulțumiri pentru că am primit răspunsuri prompte din partea României, în special pentru exportul de medicamente. Mulțumim că sunteți aici pentru a ne ajuta în lupta cu coronavirusul”. 

UPDATE 13:48: Nicolae Ciucă, Ministrul român al Apărării: „MAPN nu putea să stea deoparte. Medici militari vor contribui substanțial la combaterea acestui virus. Sunt convins că aceasta experiență va fi în beneficiul ambelor părți. Ori de câte ori ni se va solicita sprijin, din partea forțelor armate din Moldova, o vom face. Având convingerea că medicii militari vor avea o contribuție esenția în lupta cu acest virus. Le mulțumesc pentru că s-au oferit voluntari.” Ministrul a informat că MAPN a adus în R. Moldova și 10 izolete.

UPDATE 13:54: Raed Arafat, șef IGSU: „Singurul cuvânt aplicabil este solidaritatea. Cu siguranță misiunea care este aici va însemna un schimb bilateral al cunoștințelor. Aceasta misiune va fi numai în beneficiul cetățenilor R. Moldova. Din momentul când s-a luat decizia ca această misiune să se desfășoarte a durat mai puțin de 2 zile ca lista medicilor să fie completată. Acest lucru arată un singur aspect: văd oamenii de aici foarte apropiați lor. Nu pot să le urez decât succes. Subliniz că colaborarea de până astăzi o văd doar intensificată și sper că vom continua proiectele în beneficiul cetățenlor”. 

Menționăm că medicii și asistenții medicali din România au adus cu ei echipament de protecție pentru a putea activa alături de personalul medical din stânga Prutului - 3 000 de combinezoane de protecție, 6 000 de măști medicale FFP2, 6 000 de măști chirurgicale, 11 500 de perechi mănuși, 1 000 viziere și 10 izolete concepție a cercetătorilor militari din România.