Agenția Națională Transport Auto s-a autosesizat în cazul autocarelor cu moldoveni, întoarse din Germania în Franța, și i-a sancționat pe agenții economici, pentru că au creat incomodități pasagerilor în cadrul efectuării curselor de repatriere pe linia Paris – Chișinău, neautorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Potrivit unui comunicat ANTA, conform prevederilor Dispozițiilor nr.6 din 26.03.2020 și nr.17 din 13.04.2020 ale Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, inspectorii Agenției au verificat operațiunile de transport rutier de persoane efectuate de către operatorii de transport S.R.L. „EDNATERIC-TRANS” și S.R.L. „TRANSERIC TUR”, care în dimineața zilei din 29 aprilie 2020 efectuau îmbarcarea persoanelor în zona adiacentă a punctului de trecere a frontierei de stat Leușeni – Albița.  

 „Ca urmare a verificărilor efectuate în comun cu reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare, 2 conducători auto, reprezentanți ai companiilor de transport S.R.L. „EDNATERIC-TRANS” și S.R.L. „TRANSERIC TUR”, au fost sancționați în baza art. 197 alin. (2) al Codului Contravențional, pentru efectuarea transportului ilicit de persoane în trafic național, fiind aplicate amenzi de 250 și 300 u.c., cu suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului rutier pe un termen de 6 luni, prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare”, se arată în comunicat.

Totodată, este de menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii a remis demersul către Ministerul Transporturilor al Republicii Cehe cu solicitarea întreprinderii măsurilor de rigoare față de operatorul de transport “Katev Travel & Commercial” spol. s r.o. care, contrar legislației internaționale în domeniul transportului rutier, a îmbarcat cetățenii Republicii Moldova pentru a efectua cursa Paris - Albița. Autocarele operatorului de transport cu 240 cetățeni moldoveni la bord, au fost stopate de către autoritățile Republicii Federale Germania.

 Agenția avertizează repetat operatorii de transport rutier că efectuarea transportului rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, fără autorizarea Comisiei pentru Situații Excepționale, va fi sancționată cu suspendarea înregistrării până la trei luni sau radierea din Registrul operatorilor de transport rutier.

Amintim că anterior 220 de cetățeni moldoveni au rămas blocați pe aeroportul din Charles de Gaulle din Paris după ce au apelat la serviciile Trans Eric Tur. Pentru un bilet au achitat 300 de euro, pe când costul real ar fi de 220 de euro. Între timp, le-ar mai fi fost ceruți câte 30 de euro. 

„Trans Eric” a fost înregistrată în anul 2010 și în spatele companiei sunt Eduard Begu și Irina Svetenco-Podrea, ultima fiind administratoare. Compania are ca activități licențiate transportul auto de călători și mărfuri. În august 2019, Eduard Begu a fost acuzat că ar fi stat în spatele incendierii mai multor autocare care aparțineau unei firme concurente. De cealaltă parte, reprezentanții „Trans Eric” menționau că dosarele privind incendierea autocarelor au fost fabricate, iar concurenții acestora urmăresc eliminarea companiei de transport de pe piață.

Detalii: Două autocare pline cu moldoveni au fost întoarse din Germania în Franța

ANTA avertizează operatorii de transport rutier și atenționează moldovenii de peste hotare