Premierul Ion Chicu susține că anul agricol va fi unul foarte dificil din cauza secetei. „Estimările preliminare arată că securitatea alimentară a țării în această etapă nu este sub semnul întrebării – sunt rezerve suficiente în depozit și în rezerva de stat”, a declarat premierul, miercuri, în debutul ședinței Guvernului, transmite IPN.

Premierul a menționat că a avut discuții cu specialiștii din domeniul, cu mediul științific și cu producătorii agricoli. Deja este clar că sectorul agricol va fi afectat de această secetă. Sunt afectate în primul rând zonele de sud, parțial zona de centru și mai puțin nordul țării.

Conform unor estimări făcute de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, recolta de grâu s-ar putea diminua cu 40-50%. Pentru o precizie mai mare a efectelor secetei, MADRM va face săptămâna viitoare o evaluare repetată. După finalizarea analizelor, vor fi examinate acțiuni suplimentare, inclusiv posibilitatea subvenționării adăugătoare a dobânzilor la creditele pentru agricultorii afectați.