Analistul politic Nicolae Ngru consideră că sesizarea PSRM înaintată Consiliului Superior al Magistraturii, prin care cer demiterea judecătorilor Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, este, de fapt, o presiune asupra lor ca să obțină o hotărâre asupra Acordului privind creditul rusesc.

„Socialiștii exercită presiuni asupra judecătorilor. Este un fel de atac psihologic asupra judecătorilor Curții Constituționale ca să obțină menținerea în vigoare a legii privind creditul rusesc. Dodon vrea să meargă mai departe cu acest împrumut din Federația Rusă.

Socialiștilor nu le-a ieșit un fel de atac, nu le-a mers, au lăsat-o mai moale, iar acum începe al doilea val de presiuni. Nu le-a reușit pe ușă, încearcă pe fereastră cu ajutorul Consiliului Suprem al Magistraturii. Vor să-i hărțuiască până se vor speria și măcar unul, doi din ei să fie de partea lor”, a comentat Nicolae Negru pentru DESCHIDE.MD.

În același timp, fostul judecător al Curții Constituționale, Victor Popa, menține aceeași părere și subliniază că nu este atât de simplu să demiți un judecător, cum cred unii. 

Popa menționează că Înalta Curte nu odată a fost ținta politicenilor pe motiv că nu le-ar fi plăcut unele hotărâri. Acum, totul depinde de cât de liberi și cât de independenți sunt judecătorii de la CC.

„Nu mă miră faptul că în momentul când unele hotărâri ale Curții nu convin, mai ales, celor care reprezintă o majoritate parlamentară astăzi să încerce sub diferite motive să facă presiune asupra judecătorilor de la Curte, în primul rând pentru a-i intimida să adopte hotărâri favorabile celor care o așteaptă. În fond nu există nicio șansă de a-i demite, pentru că judecătorii de la CC se află sub protecția normei constituționale, nu e atât de simplu cum cred unii. Cu atât mai mult că Constituția oferă imunitate judecătorului, judecătorul nu poartă răspundere pentru voturile, hotărârile și deciziile pe care ei le-au adoptat. Există și o hotărâre a Curții conform căreia judecătorii nu poartă răspundere pentru voturile și opinii care au fost exprimare în perioada în care își extercitau mandatul.

Nu am văzut nicio hotărâre a Curții care să nu fie pe placul celor de la Guvernare, în afară de cea prin care se așteaptă să se pronunțe cu privire la Acordul privind creditul rusesc. Îmi dau seama că se încearcă diferite metode ca să adopte o hotărâre, favorabilă sau nefavorabilă.

Cât privește demiterea din funcțiile de judecător asta o decide plenul CC conform Constituției, dacă există anumite acțiuni care îi fac compatibili cu funcțiile lor”, a comentat Victor Popa pentru DESCHIDE.MD.

Amintim că, deputații PSRM cer Consiliului Superior al Magistraturii sancționarea judecătorilor Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole prin eliberarea acestora din funcție. Potrivit socialistului Vasile Bolea, cei trei „au încălcat jurământului depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale și admiterii ingerințelor în activitatea Curții”.

Detalii: DOC // PSRM atacă din nou Curtea Constituțională. Cere demiterea a trei judecători