Sesizarea PSRM reprezintă un atac deschis, vădit asupra independenței judecătorilor de la Curtea Constituțională și demonstrează, încă o dată, dorința socialiștilor de a influența sistemul judecătoresc din R.Moldova. De această părere este deputatul în primul Parlament, membrul comisiei de elaborare a Proiectului de Constituție, Alexandru Arseni.

Este un atac deschis, vădit asupra independenței judecătorilor de la Curtea Constituțională prin asemenea metode. Aceste pretinse încălcări au avut loc în august 2019. De ce nu s-au luat atunci acțiunile respective? Este o metodă de șantaj”, a declarat el reporterilor Deschide.MD.

Totodată, Alexandru Arseni atrage atenția asupra Legii cu privire la Curtea Constituțională și ce competențe ar avea CSM în raport cu judecătorii CCM.

Aceste acțiuni sunt o nouă încercare de a demonstra dorința politicienilor de a influența judecătorii Curții”, a precizat el.

Și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, atrage atenția asupra faptului că CSM nu poate influența activitatea magistraților Înaltei Curți.

Consiliul Superior la Magistraturii este un organ de autoadministrare judecătorească, or Curtea Constituţională nu este parte a sistemului judecătoresc. CSM nu are absolut nicio competenţă de a testa, de a interveni într-un fel sau altul în statutul judecătorilor constituționali. Mai mult ca atât, există o hotărâre Curţii Constituţionale în acest sens din anul 2014, potrivit căreia orice acţiune care ar presupune revocarea judecătorilor sau care ar presupune intervenţia în mandatul judecătorilor este neconstituţională şi este nulă. Prin urmare, această declaraţie sau această adresare a domnul deputat Bolea nu cred că poate fi în general examinată de către Consiliul Superior al Magistraturii”, a declarat Alexandru Tănase pentru PublikaTV.

Amintim că deputații PSRM au cerut Consiliului Superior al Magistraturii sancționarea judecătorilor Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole prin eliberarea acestora din funcție. Potrivit socialistului Vasile Bolea, cei trei „au încălcat jurământului depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale și admiterii ingerințelor în activitatea Curții”.

Detalii: DOC // PSRM atacă din nou Curtea Constituțională. Cere demiterea a trei judecători