De la începutul stării de urgenţă au fost efectuate aproximativ 150 de misiuni de repatriere a cetăţenilor moldoveni aflaţi în străinătate. Moldovenii au revenit în ţară atât pe cale terestră, cât şi aeriană. Potrivit ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Oleg Ţulea, în acest moment, în listele de aşteptare sunt înregistraţi în jur de 7.500 de solicitanţi, relatează Moldova 1.

„În listele pe care le avem în gestiune mai sunt în jur de 7.500 de cetăţeni care au exprimat dorinţa de a reveni în ţară. Dintre aceştia puţini sunt care au necesităţi stringente”, a spus ministrul Oleg Ţulea.

Solicitări vin şi de peste Ocean. În scurt timp, ar putea fi organizat un zbor charter pentru moldovenii din SUA şi Canada.

„Suntem încă în discuţii. Probabil în această săptămână va fi lansat un concurs de către Autoritatea Aeronautică Civilă, dacă vor exista oferte din partea companiilor, să fie operat un astfel de zbor”, susţine Oleg Ţulea.

Deocamdată nu se ştie când vor fi reluate zborurile regulate. Relansarea ar putea fi urmată şi de o perioadă de pregătire.

„Probabil că procedurile de pregătire vor dura cam trei săptămâni până când zborurile regulate vor fi reluate. Cei care vor dori să zboare, probabil că nu vor avea posibilitate să facă acest lucru chiar din prima zi de când am putea să luăm noi decizia, depinde dacă vor fi reluate zborurile către o ţară sau alta”, a declarat ministrul de Externe.

Autorităţile le recomandă moldovenilor din străinătate să se informeze despre posibilităţile de repatriere pe site-urile oficiale sau la misiunile diplomatice din ţara în care se află.