Mitropolitul Vladimir a expediat o scrisoare prim-ministrului Ion Chicu în care cere „temperarea atitudinii dușmănoase și disprețuitoare față de Biserică”. Potrivit lui, Biserica Ortodoxă din Moldova este umilită și îngenunchiată în ultima perioadă.

Domnule prim-ministru, cel mai trist pentru noi de sărbătorile Pascale nu a fost lipsa creștinilor de la sfintele slujbe, sau restricționarea accesului credincioșilor de la sfințirea prinoaselor Pascale, cel mai trist pentru noi a fost că autoritățilele statului au acționat cu facilitate în regim prioritar pentru marketuri și magazine alimentare arhipline de cetățeni, iar Biserica a fost pusă la un loc cu super market-urile de construcții și magazinele și companiile de prestare servicii și agrement”, se menționează în adresare.

Mitropolitul Vladimir menționează că o altă „durere pentru noi” este acțiunea și statistica Guvernului referitor la oficierea slujbelor religioase în ultima perioadă: „Pe lângă faptul că mai multe sfinte lăcașe au primit amenzi de la 22500 la 70000 lei, în unul din ultimile comunicate ale Guvernului, a fost raportat că la data de 26.04.2020, Sfânta Liturghie a fost oficiată doar în 564 de sfinte lăcașe, iar în 816 biserici nu s-a săvârșit nimic”.

Pentru noi atitudinea Guvernului este una îngrijorătoare și cu totul inadmisibilă. Biserica Ortodoxă din Moldova nu este un subiect din domeniul HoReCa, sau o afacere care poate fi oprită pe timp de epidemie. Biserica Ortdoxă este o instituție divino-umană care activează de două milenii spre binele oamenilor, chiar și în timp de epidemii, lucru demonstrat în timp de secole”, precizează mitropolitul.