Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vine cu un șir de precizări cu referire la cetățenii moldoveni blocați la hotarul polono-ucrainean și a celor care doresc să revină din Polonia în Republica Moldova.

Astfel, la propunerea MAEIE, Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a efectua un zbor charter de la Varșovia în următoarele zile pentru repatrierea cetățenilor moldoveni.

Astăzi, 28 aprilie, două autocare cu autorizarea CSE se vor deplasa la hotarul Poloniei cu Ucraina pentru a prelua cetățenii moldoveni și a-i aduce în siguranță în Republica Moldova. În context, Ambasadele Republicii Moldova la Varșovia și la Kiev au dispus măsurile care se impun în relația cu autoritățile celor două state în vederea tranzitării și creării unui coridor sanitar spre țara noastră cu respectarea normelor epidemiologice necesare.

Având în vedere măsurile adoptate la nivelul statelor care afectează traficul aerian și terestru, MAEIE reiterează necesitatea informării cetățenilor moldoveni de pe paginile web a Agenției Naționale pentru Transport Auto și Autorității Aeronautice a Republicii Moldova, pentru a verifica dacă cursele cu care se intenționează să se efectueze deplasarea au fost aprobate de către Comisia pentru Situații Excepționale. Totodată, MAEIE subliniază că orice călătorie în străinătate în actualul context să fie atent evaluată din perspectiva riscurilor antrenate de măsurile adoptate de țările de tranzit și destinație.