Pâinea ar putea fi mai scumpă la toamnă, deoarece efectele crizei economice sunt accentuate de secetă și înghețuri. O parte din culturile agricole ar putea fi compromise. „E un an complicat cu repercusiuni asupra economiei și populației, previziunile arată prost”, a remarcat, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, Viorel Chivriga, director de programe IDIS Viitorul, citat de IPN.

Potrivit lui Viorel Chivriga, există doi factori de risc care determină dezvoltarea sectorului agricol și au repercusiuni asupra sectorului vegetal și a comerțului internațional cu produse agroalimentare. Este vorba de seceta severă care se menţine în ţară de mai mult de jumătate de an, iar rezervele de apă sunt insuficiente. Al doilea factor de risc sunt înghețurile, care au afectat sâmburoasele și o parte din culturile cerealiere.

În cazul în care seceta se va menține, vor fi afectați producătorii de legume și cereale, iar cele mai mari pierderi le vor suporta cei care nu și-au asigurat culturile agricole, cei dotați mai slab și cei care nu au utilizat integral tehnologiile de creștere a culturilor agricole, dar și fermierii care s-au avântat în plantarea culturilor multianuale. „E preferabil să nu ne pomenim în situația anilor 2003-2004, când recolta de grâu a constituit puțin peste 100 de mii de tone”, a remarcat Viorel Chivriga.

Expertul menționează că vor exista probleme şi cu majorarea stocurilor cu produse cerealiere, chiar dacă exporturile au fost sistate neoficial, iar asigurarea securității alimentare este îndoielnică, în condițiile în care o situație similară este înregistrată în toate statele din regiune, care au interzis exporturile de produse cerealiere. „Dacă nu vom avea precipitații există riscul de reducere a producției. Sectorul animalier, care este unul fragil, ar putea întâmpina probleme în aprovizionarea cu hrană ca urmare a reducerii producției de cereale, iar acest lucru va duce la diminuarea efectivului de animale și păsări”, a mai spus Viorel Chivriga.

Potrivit lui, seceta și criza vor avea impact și asupra sectorul de prelucrare a cerealelor, uleiului, băuturilor alcoolice, producătorilor de miere, iar în ceea ce privește exporturile, în lunile martie, aprilie acestea vor fi mai mici comparativ cu lunile ianuarie, februarie.

Viorel Chivriga a concluzionat că sectorul agrar a fost salvat de pierderile mari, deoarece pandemia a venit în perioada când procesele agricole nu sunt intense, dar în acest răstimp decidenții trebuiau să ia decizii pe termen scurt pentru a proteja sectorul agricol de riscuri. Or, factorii de risc rămân aceiași de la an la an. Este vorba de asigurarea culturilor agricole, animalelor și păsărilor, dotarea tehnică și de digitalizare, care ar eficientiza activitățile agricole. În același timp, autoritățile ar trebui să nu neglijeze migranții care au revenit în țară, dar să fie stimulați în deschiderea unei afaceri și ajutați.

Emisiunea a fost realizată de IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.