Magistrații Curții Constituționale au venit cu o reacție la acuzațiile venite din partea unor demnitari de stat, care i-au au avertizat judecătorii că, în funcție de adoparea unor hotărâri, CCM va deveni „capturată politic”. Astfel, Înalta Curte atenționează că asemenea afirmații „afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor ei, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali”.

Într-o declarație semnată de cei șase membri ai CCM, se arată că scopul acestor acuzații ar fi discreditarea judecătorilor.

„Asemenea declarații generează o isterie publică necontrolată și prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației și a statului de drept. Ele afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor ei, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali”, se arată în textul CCM.

Înalta Curte amintește că singura autoritate de jurisdicție constituțională, care, independent de orice altă autoritate publică, garantează supremația Constituției, asigură realizarea principiului separării puterii de stat și garantează responsabilitatea statului față de cetățean și a cetățeanului față de stat.

„Subsemnații am jurat pe 16 august 2019 în fața întregului popor să ne îndeplinim cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curții Constituționale, să apărăm orânduirea constituţională a Republicii Moldova, să ne supunem în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei”

Totodată, magistrații dau asigurări că activitatea lor se va baza exclusiv pe normele Constituției, astfel că presiunile asupra judecătorilor sunt inacceptabile.

„Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii”

Prin urmare, CCM a îndemnat deputații în Parlamentul Republicii Moldova, Președintele Republicii Moldova, membrii Guvernului Republicii Moldova, partidele politice, societatea civilă, instituțiile de informare în masă și alți formatori de opinie să identifice, în limitele dispozițiilor Legii Supreme, cele mai înțelepte soluții pentru a face față crizelor cu care R. Moldova se confruntă.

Amintim că, anterior, deputații PSRM atacat masiv Curtea Constituțională, acuzând magistrații că ar ceda în fața unor „grupări criminale și obscure”. Campania de discreditare a activității CCM vine ca urmare a deciziei Înaltei Curți prin care a fost suspendată intrarea în vigoare a prevederilor acordului de credit de 200 milioane de euro din partea Federației Ruse.

Detalii: Deputații PSRM atacă Curtea Constituțională, dar uită să spună cum au elogiat-o acum jumătate de an

Mai mult, și Igor Dodon a încercat să șantajeze Curtea Constituțională. Acesta a declarat, în cadrul unui briefing, că, în cazul în care judecătorii nu vor aproba legea privind creditul rusesc de 200 de milioane de euro, atunci, începând cu 1 mai, nu se vor achita pensiile și salariile.

Detalii: Dodon șantajează judecătorii Curții Constituționale: Dacă blocați creditul rusesc nu se vor achita pensiile și salariile