Chișinăul a luat act de decizia expusă de Reprezentantul Special al Președinției în Exercițiu la OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean în legătură cu inițiativa Chișinăului de a convoca, în regim de urgență, a reuniunii în Formatul 5+2.

Regretăm că solicitarea motivată și argumentată a Chișinăului privind subiectele de importanță majoră și vitală, cum ar fi viața și sănătatea cetățenilor, precum și accesul populației la asistența medicală în contextul barierelor ilegale de liberă circulație, nu au fost tratate cu atenție deosebită în contextul situației excepționale create de criza pandemică Covid-19”, se menționează într-un comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare.

La 10 aprilie 2020, reprezentantul politic în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, a solicitat convocarea în regim de urgență a reuniunii în formatul 5+2 pentru a discuta măsurile și a identifica soluții rapide pentru intervenirea în situația Covid-19 din regiunea transnistreană. În contextul informațiilor disponibile, Chișinăul reiterează și insistă asupra necesității convocării în regim de urgență a ședinței formatului 5+2 și solicită mediatorilor și observatorilor să-și revizuiască poziția în această privință.

Prin acțiunile unilaterale ale părții transnistrene sunt încălcate drepturile omului, în special dreptul la viață și sănătate, dreptul persoanelor asigurate medical să consulte medicul, dreptul la alegerea instituției medicale publice sau private, libera circulație precum și accesul la medicamente compensate şi necesități vitale. În condițiile actuale sustenabilitatea rezultatelor atinse în cadrul Pachetului Berlin Plus, printre care și asigurarea liberei circulații a populației de pe ambele maluri ale Nistrului și a profesorilor din școlile cu predare în limbă română din regiune, amplifică noi realități. Calendarul acțiunilor viitoare va evidenția sprijinul de urgență pentru cetățenii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului în contextul pandemiei de Covid-19 și va contura eficiența măsurilor pe termen lung adoptate în formatul 5+2, inclusiv și viitoarele priorități în acest format”, se spune în comunicat.

În acest sens, Chișinăul consideră că „sănătatea persoanelor este înafara procesului politic, și în acest context va utiliza inclusiv alte instrumente pe care le are la dispoziție pentru a asigura soluționarea problemelor urgente ale cetățenilor Republicii Moldova”.

Astfel, astăzi, Chișinăul va adresa un demers către reprezentanța Organizației Mondiale a Sănătății, prin care va solicita OMS  efectuarea unei vizite cu caracter strict tehnic în regiunea transnistreană, care este parte componentă a Republicii Moldova, pentru a se informa la fața locului despre realitățile crizei pandemice COVID 19. Reiterăm că autoizolarea regiunii transnistrene sub pretextul pandemiei, împiedicarea liberii circulații şi a accesului la asistența medicală de urgență, precum şi denaturarea informațiilor privind situația reală în privința cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană constituie încălcări grave ale drepturilor omului”, precizează reprezentanții Biroului.

Amintim că luni, 27 aprilie, OSCE Moldova a anunțat într-un răspuns oficial oferit pentru DESCHIDE.MD că la momentul de față nu există absolut niciun plan pentru desfășurarea unei ședințe în formatul „5+2”, așa cum a cerut acum două săptămâni Chișinăul în legătură cu gestionarea dezastruoasă a crizei pandemice în regiunea transnistreană. Săptămâna trecută Moscova și Tiraspolul s-au pronunțat împotriva reuniunii în formatul „5+2”.

Detalii: OSCE, despre convocarea ședinței „5+2” cerută de Chișinău: Nu există planuri pentru o reuniune în acest format