Au apărut noi detalii despre contraversata captură de 1.590.660 de euro depistată de vameșii de la Leușeni în cabina unui TIR, care intra în R.Moldova în sâmbăta Paștelui. Reporterii Deschide.MD au reușit să afle când autotrenul a părăsit ultima dată frontiera, dar și traseul pe care l-ar fi parcurs.

Așa cum relata Deschide.MD anterior, este vorba despre un TIR de model Mercedes Actros, înregistrat în R.Moldova cu numerele DES 991, ce aparține companiei Disofi-Trans SRL. La volanul vehiculului se afla V. Gurschi, un șofer în vârstă de 36 de ani. 

Surse apropiate anchetei ne-au comunicat că, ultima dată, Mercedes-ul a ieșit din R.Moldova pe 4 aprilie, fiind încărcat cu sticle cu vin de la Purcari pe care le-a transportat la București.

Din capitala României, TIR-ul a ținut drumul spre Galați, de unde ar fi preluat o încărcătură de fier de la fabrica de minerit și metal ArcelorMittal, iar în data de 8 aprilie s-ar fi deplasat spre orașul Brno, din Cehia, unde a ajuns peste șase zile, adică pe 14 aprilie.

Sursele noastre mai spun că, după ce șoferul autocamionului nu a mai primit nicio solicitare de transportare, a pornit fără încăcătură spre R.Moldova. Pe 18 aprilie, în jurul orei 10:30, acesta a ajuns la Leușeni, acolo unde vameșii i-au și descoperit banii în valoare de 1.590.660 de euro.

Contactat telefonic, Ion Caracuian, șeful PCCOCS, nu a putut să ne confirme informația, însă a precizat că dispozitivul special care înregistrează traseul parcurs de TIR a fost supus unei expertize. Mai mult, Caracuian susține că oamenii legii au deschis un dosar penal pentru tentaviva de contrabandă a bunurilor, valoarea carora depășește 200 salarii medii lunare pe economie prognozate, iar procurorii au desfășurat mai multe măsuri speciale de investigații, inclusiv descinderi pe mai multe adrese. Caracuian a evitat să ne spună numărul exact al perchezițiilor, adresele unde au avut loc, dar și persoanele care au fost vizate.

„A fost dat la verificare tahograful TIR-ului pentru a fi stabilit cu exactitate traseul parcurs de acesta, inclusiv țările tranzitate. Totodată, au fost înterprinse mai multe măsuri speciale de investigații, inclusiv percheziții, dar nu vă putem oferi mai multe detalii despre aceste acțiuni, dat fiind faptul că ține de secretul anchetei. Vă asigur, când va finalizată ancheta, vom oferi toate informațiile despre acest caz”, ne-a declarat Caracuian.

Șeful PCCOCS a precizat că, în prezent, în acest dosar figurează doar șoferul TIR-ului, iar rezultatele expertizei bancnotelor urmează să fie gata săptămâna viitoare.

 „Urmează săptămâna viitoare să fie gata rezultatele expertizei banilor pentru a stabili veridicitatea acestora, iar la ora actuală în dosar este vizat doar șoferul TIR-ului. Acesta a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, însă procurorii au contestat decizia magistraților, dar încă nu am fost anunțați când va avea loc apelul”, a mai spus Caracuian.

Totodată, șeful PCCOCS a mai adăugat că urmează să fie luată legătura cu autoritățile de peste Prut, iar ulterior să fie creat un grup comun de anchteă pentru elucidarea cazului.

Anterior, Deschide.MD a relatat că cei 1.590.660 de euro ar proveni din contrabanda cu țigări, iar beneficiarul lor ar fi unul dintre frații Tătăroi. Într-un comunicat de presă, PCCOCS a anunțat că procurorii analizează mai multe versiuni, printre care și cele vehiculate în presă.

Conform aceluiași comunicat, banii au fost împachetați, sigilați, și sunt păstrați în camera corpurilor delicte a Serviciului Vamal, iar TIR-ul a fost indisponibilizat pe teritoriul postului vamal Leușeni, dar și faptul că ersoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani.

FLASH (VIDEO) // Captură impresionantă la vama Leușeni. Un milion jumătate de euro, descoperiți într-un TIR

Noi detalii despre cei 1,5 mln de EURO, la Leușeni. Cui aparține TIR-ul și ai cui ar fi banii

PCCOCS despre captura de 1,5 mln euro, la Leușeni: Analizăm mai multe versiuni, inclusiv și cele vehiculate în presă