Experţi din cadrul Consiliului Suedez pentru Agricultură vor acorda suport Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în elaborarea actelor interne, stabilirea procedurile de inspecţie şi organizarea sesiunilor de instruire pentru angajații instituției.

Proiectul de asistență tehnică „Consolidarea capacităților în domeniul siguranței alimentelor” se va desfășura pe parcursul anilor 2017-2019 şi este finanțat de către Agenția Internațională Suedeză pentru Dezvoltare. Proiectul are un buget de 21 milioane de coroane suedeze (aproximativ 2 milioane euro).

Directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, a declarat, la conferinţa de lansare a proiectului, că-şi doreşte să preia experienţa Guvernului Suediei în implementarea tehnologiilor moderne de supraveghere a siguranţei alimentare. Şeful ANSA a menționat că instituţia pe care o conduce este responsabilă de implementarea legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor „de la câmp până la furculiţă”, iar acest proiect de asistenţă tehnică va ajuta la modernizarea ANSA.

Ambasadorul Regatului Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a spus că cele 21 de milioane coroane suedeze  sunt pentru îmbunătățirea capacităților funcționale şi instituționale ale ANSA, ceea ce înseamnă creșterea calităţii serviciilor oferite de Agenţie, conformarea la standardele Uniunii Europene, astfel sunt suținute și eforturile Republicii Moldova de integrare europeană.

Republica Moldova va trebui să transpună în următorii doi ani, în legislaţia naţională, circa 200 de directive ale Uniunii Europene legate de siguranţa alimentară.