Curtea Constituțională urma să adopte chiar astăzi o decizie finală cu privire la sesizările depuse în legătură cu pachetul de legi asumat de Guvern, și nu să o suspende. Este opinia fostului președinte al Înaltei Curți, Alexandru Tănase, expusă în cadrul emisiunii „Punctul de azi”, de la TVR Moldova. Acesta susține că, în condițiile actuale, decizia adoptată de magistrați ridică mari semne de întrebare.

Tănase a remarcat că sesizarea asupra căreia s-au expus judecătorii a fost depusă asupra prevederilor care nu au nicio legătură cu pandemia, așa cum pretinde guvernarea.

Este o decizie ciudată. Autorul sesizării a solicitat cu totul altceva. Autorul sesizării a avut anumite semne de întrebare vis-a-vis de prevederile din legea respectivă care vizau accizele la țigări, intrarea în zonele vamale a duty free-urilor, taxele pentru resurse naturale. Și e pe bună dreptate. E ciudat că în condițiile pandemiei, Guvernul se preocupă de regimul fiscal de la intrările cu zone duty free sau modifică taxele pentru extragerea nisipului. Prin urmare, Curtea, cred eu, în mod obiectiv, urma să răspundă la această întrebare. Sigur, formal, aveau dreptul să-și extindă competența, legea le permite așa ceva

Totodată, Alexandru Tănase este de părere că magistrații trebuiau să adopte astăzi o decizie finală în cazul acestor sesizări, și nu să suspende decizia, întrucât, anumite prevederi din acel pachet sunt cu adevărat urgente în condițiile actuale de pandemie.

Acum chiar nu se mai pune în discuții problema urgenței. De ce nu au dat o soluție chiar astăzi? De ce au suspendat-o și au amânat-o pentru câteva zile? În cazul în care Curtea, chiar dacă ar fi constatat niște vicii de procedură și ar fi invalidat legea, mâine, Guvernul Chicu ar fi avut ocazia să revină în Parlament cu aceeași inițiativă. Este foarte neclară și ciudată această poveste. Dubiile pe care le am vin de la faptul că premierul Chicu nu a ezitat să blameze opoziția. Opoziția nu a făcut altceva decât să utilizeze un drept al său de a contesta la CC. Reacția promptă cu care au venit îmi sugerează că e altceva la mijloc care nu prea are legătură cu constituționalitatea propriu-zis”, a adăugat Tănase.

Mai mult, fostul președinte al Înaltei Curți afirmă că actuala componență a avut o ocazie bună pentru a emite o decizie rapidă și să nu permită antagonizarea relațiilor politicienilor, deoarece CC trebuie inclusiv să „calibreze” lucrurile.

Nu înțeleg de ce trebuia amânată ședința până pe data de 13. Cu atât mai mult, speța nu este atât de complicată. Curtea a avut cel puțin vreo 6-7 decizii, din câte îmi amintesc eu, pe angajări de răspundere, care sunt absolut identice

Amintim că, astăzi, magistrații de la Curtea Constituțională au decis suspendarea Legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Mai exact, este vorba despre instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Premierul Ion Chicu a acuzat opoziția pentru faptul că a sesizat Înalta Curte, ceea ce ar fi provocat judecătorii să recurgă la acest gest. Totuși, autoritățile nu au precizat că CCM a decis de sine stătător să amâne întregul pachet de legi, deputații cerându-i să se pronunțe doar asupra a trei articole: accizele la țigări, activitatea duty free și micșorarea taxelor pentru extragerea minereurilor.

Detalii: Curtea Constituțională suspendă legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea