Curtea Constituțională suspendă legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

Magistrații de la Curtea Constituțională au decis suspendarea Legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în cadrul unui briefing de presă.
Legea cu pricina se referă la instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.
„Trebuie să vin cu o informație foarte neplăcută în ceea ce privește o decizie a Curții Constituționale a R.Moldova, adoptată cu câteva ore în urmă, cu privire la suspendarea legii asupra căreia Guvernul și-a asumat responsabilitatea. Adresarea la Curtea Constituțională a fost efectuată de câțiva deputați ai Blocului ACUM și câțiva deputați ai grupului Pro-Șor. Prin această suspendare, Guvernul nu are dreptul să achite: 2775 lei - ajutorul de șomaj. Avem deja mii de oameni înregistrați care necesită acești bani pentru pâine, necesități. Guvernul nu poate achita un venit lunar minim garantat care a fost majorat de la 1107 la 1300 lei. Guvernul nu poate achita pentru copii 975 de lei, suma majorată de la 553. Guvernul nu poate restitui agenților economici care plătesc salariul pentru martie 42-45% din fondul de salariu. Guvernul nu-i poate scuti pe patentari, peste 8 mii de oameni care nu puteau lucra în piețe, de aceea patentele lor se anulează, urmare a adresărilor acestor politicieni, legea este suspendată.. Guvernul nu poate diminua cota TVA pentru HoReCa de la 20% la 15 și Guvernul nu poate amâna către 25 iulie plata taxelor locale pentru agenții economici”, a declarat Chicu.
Potrivit magistraților, pentru a evita prejudiciile și consecințele negative iminente pentru ordinea constituțională, „Curtea consideră că suspendarea acţiunii doar a prevederilor contestate nu este suficientă, fiind necesară suspendarea acțiunii întregii Legi”.
În acest sens, a fost admisă cererea parlamentarilor și suspendate prevederile Legii privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative „până la soluţionarea în fond a cauzei”.
Amintim că deputații fracțiunilor PAS, Platforma DA, grupului „PRO MOLDOVA”, dar și deputatul neafiliat Alexandr Oleinic au depus zilele trecute mai multe sesizări la Curtea Constituțională în legătura cu măsurile adoptate de autorități pentru susținerea cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.
Detalii: Modificările fiscale asumate de Chicu, contestate de cinci ori la CCM