Consilierul municipal din Chișinău Corneliu Pântea este de părere că Sanatoriul-Preventoriul „Constructorul” ar trebui transformat, mai degrabă, în centru pentru plasarea temporară a lucrătorilor medicali care luptă în prima linie cu COVID-19. În acest fel, susține alesul local, în cazul în care aceștia sunt purtători asimptomatici ai infecției, s-ar putea reduce riscul contaminării celorlalți membri ai familiilor. Totodată, acesta este de părere că guvernarea renunță la testarea masivă a personalului medical pentru a nu „detuna bomba”.

Dacă nu se reușește (sau nu se dorește) testarea medicilor la COVID-19, cel puțin a celor din prima linie, dar și a celor, care în fiecare zi sunt la datorie în instituțiile medicale din Chișinău și din RM, atunci medicii care luptă cu COVID-19 și care sunt în contact direct cu pacienții testați pozitiv, trebuie, cât mai repede, izolați de familiile lor pentru o perioadă, în așa fel prevenind răspândirea infecției”, scrie Pântea pe pagina sa de facebook.

Acesta mai sugerează că numărul real al lucrătorilor medicali infectați este mai mare decât cel prezentat de autorități, iar testarea masivă a acestora nu este realizată pentru a „nu detona bomba”.

Sunt sigur, dacă mâine ar fi testați la COVID-19, spre exemplu, cele circa 2000 de cadre medicale care activează la Institutul de Medicină Urgentă, și care este punct strategic, și unde au fost deja depistate focare ale infecției, atunci, doar acolo, numărul purtătorilor de virus COVID-19 ar depăși cifra existentă astăzi

De asemenea, consilierul municipal din partea Partidului Unității Naționale afirmă că, deși s-a asigurat transportul medicilor de acasă la serviciu, aceasta nu este o opțiune care ar limita răspândirea virusului, întrucât, sugerează el, există cazuri de contaminare și în asemenea circumstanțe.

Transportarea gratuită a medicilor, pentru care s-au alocat 500 mii lei din Fondul de Rezervă al Consiliului Municipal Chișinău, tot nu este metoda cea mai sigură de nerăspândire a infecției. Deja, astăzi, sunt semnale de la unele instituții medicale din Chișinău că în timpul transportării în comun a medicilor din diferite instituții medicale au fost depistate cazuri de transmitere a infecției. Dar despre asta veți afla, probabil, în zilele următoare

Anume din aceste motive, Pântea spune că izolarea lucrătorilor medicali ar fi cea mai bună soluție, care ar putea proteja membrii familiei celor care se află în prima linie în lupta cu COVID-19.

În acest sens am solicitat Primăriei mun. Chișinău ca Sanatoriul-Preventoriul „Constructorul”, de pe str. N.Zelinschi, nr. 15, cu o capacitate de 120 de paturi, să fie temporar destinat cazării personalului medical din instituțiile care au fost desemnate puncte strategice în tratarea pacienților cu COVID-19. Unu, că el este preconizat pentru cazare și nu trebuie nimic modificat, și doi, pentru că acest profilactoriu se află foarte aproape de Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (10-15 min. pe jos), care este deja punct strategic în lupta cu COVID-19, și personalul medical al căruia a solicitat deja cazare separată, pentru a evita deplasarea la domiciliile lor. Din păcate, Primăria Chișinău insistă ca acest sanatoriu să fie transformat în spital COVID-19 și oferă 500 mii lei pentru reprofilarea lui, și presupun, că aici investițiile de transformare a unui sanatoriu în spital nu se vor opri, luând în considerație că Primarul General, Iv. Ceban, are la dispoziție 40 mln. lei și nu are nevoie de acordul Consiliului Municipal pentru a-i distribui”, a opinat consilierul municipal.

Corneliu Pântea, consilierul municipal din partea PUN, mai spune că, în această perioadă, autoritățile trebuie să folosească toate instrumentele posibile pentru a preveni răspândirea infecției, spațiile să fie folosite cât mai eficient, iar banii publici să fie cheltuiți cât mai eficient.