Coronavirusul îi afectează pe cetățeni din punct de vedere economic, așa că majoritatea dintre ei consideră că se vor descurca cu greu cu banii, dacă epidemia nu va conteni în curând. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de compania IMAS, cu scopul de a analiza percepția cetățenilor R.Moldova cu privire la COVID-19.

Potrivit sondajului, 32 la sută dintre respondenți sunt de părere că virusul a fost răspândit pentru a provoca o criză economică, 26 la sută consideră că acesta a fost creat într-un laborator militar, iar alte 26 procente cred că acesta a apărut în China, în pieţele cu vânzări de pește și animale vii.

Totodată, 42 la sută dintre cei chestionați cred că răspândirea virusului este un act intenţionat, controlat de o putere politică/militară, iar 34 cred în ideea că acesta se răspândește din cauze strict medicale.

31 de procente dintre locuitorii care au răspuns la sondaj susțin că situația economică provocată de COVID-19 îi afectează foarte mult, iar cu un procent mai puțin spun că sunt afectați mult. În același timp, 24 la sută au răspuns că sunt puțin afectați.

De asemenea, 39 la sută dintre cei chestionați afirmă că, în cazul în care situația se va prelungi, se vor descurca foarte greu, așa că-și vor permite să cumpere doar strictul necesar. Alte 42 de procente își vor permite doar strictul necesar, în timp ce 16 la sută spun că au venituri constante și unele economii, așa că nu vor fi prea mult afectați. 

43 și respectiv, 41 la sută dintre respondenți se vor descurca foarte greu și, respectiv, greu cu achitarea serviciilor comunale.

În același timp, 47 la sută sau răspuns că sunt „foarte mult” îngrijorați, iar 35 - „mult” în ceea ce privește răspândirea masivă a virusului în R.Moldova.

Conform sondajului, 98% dintre cetățeni consideră că  știu măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja. 

Sondajul telefonic a fost realizat în perioada 31 martie – 8 aprilie pe un eșantion de 1020 de persoane. Eroarea maximă de eșantionare este de +/-3,1%.