„R.Moldova este un stat cu capacități financiare limitate” așa că guvernul nu va putea „da bani” sectoarelor din economie cele mai afectate de pandemia de coronavirus, care a făcut necesară o înghețare a activității normale, transmite Europa Liberă.

Într-un interviu cu Europa Liberă, premierul Ion Chicu a apreciat că statul a pierdut deja 40% din venituri, prin faptul că nu a mai strâns bani din taxe și impozite. În economie, guvernul are trei priorități pe perioda pandemiei dar și după aceea: să asigure un venit minim pe lună tuturor cetățenilor; să păstreze funcțional sistemului bugetar si pe cel bancar; și să „mențină economia”.

UE si Banca European de Investitii vor deschide linii de creditare, mai ales pentru IMM-uri iar statul va fi dispus să ofere garanții pentru credite. La nevoie statul va achita și dobânzile, a declarat premierul dar nu va oferi sprijin financiar direct, nerambursabil.

Ion Chicu a mai asigurat că salariile si pensiile vor fi acoperite.

Dacă se menține actualele reguli stricte, premierul și-a exprimat speranța că după 28 aprilie, după Paștele Blajinilor, se va putea relua, controlat, activitatea economic.