Debandada construcției ilegale de pe strada Nicolae Costin, 44/1 continuă și astăzi. De două săptămâni, Primăria Chișinău încearcă să dea jos construcția nefinisată de aici, doar că fără prea mult succes. Fundamentul blocului nu a fost dărâmat nici astăzi, și asta pentru că la fiece tentativă de intervenție a muncitorilor, antreprenorul le blochează accesul, boicotând astfel lucrările. O scenă similară s-a repetat și astăzi.

Încă de la ora 08:00 dimineața, specialiștii urmau să intre cu un excavator pe terenul de pe str. Nicolae Costin 44/1, care aparține Primăriei, dar pe care a fost începută construcția unui bloc locativ.

Aceasta a fost deja a patra încercare de demolare a fundamentului, care, la fel, s-a soldat cu eșec. Totul din cauza antreprenorului care boicotează lucrările. Scenele se produc chiar sub privirile polițistului de sector, care nu poate face nimic altceva decât să întocmească de fiecare dată câte un proces-verbal pe numele proprietarilor companiei de construcție. 

Singura schimbare în aspectul terenului pe care au reușit să o facă muncitorii a fost tăierea armăturii construcției. Așadar, cu excepția certurilor și acuzațiilor reciproce între „Imobil PG” și Pretura Buiucani, se pare că nu se mai întâmplă nimic.

Recent, viceprimarul Victor Chironda a emis o dispoziție prin care ordona demontarea construcției, document care a fost adus la cunoștința reprezentanților firmei. Avocatul companiei „Imobil PG” a contestat-o și insistă că, înainte de demolare, este necesară o decizie a instanței de judecată.

Istoria acestui teren a început în 2015, când mai multe companii au solicitat Primăriei Chișinău emiterea certificatului de urbanism pentru construcția unui bloc locativ. Pentru că una dintre acestea figura într-un dosar penal, celelalte firme i-au cumpărat dreptul de construcție. Prin urmare, terenul a fost preluat de compania „Imobil PG”, care a și continuat lucrările. Chiar și așa, litigiul a rămas în vigoare, lotul fiind deja vizat în procedura penală. Mai mult decât atât, Cancelaria de Stat a decis ulterior că acest teren nu se mai dă în arendă dar și CSJ a anulat toate deciziile prin care au fost obținute certificatele de urbanism și construcții. De atunci această parcelă se află în proprietatea primăriei.

Detalii: (VIDEO, FOTO) Primăria își recuperează terenurile de pe Nicolae Costin 44/1. A început demolarea construcției ilegale

Contactat de reporterii Deschide.MD, apărătorul a declarat că, imediat după iscarea scandalului de săptămâna trecută, a insistat să aibă o întrevedere cu primarul Ion Ceban pentru a discuta despre acțiunile pe care urmează să le întreprindă. Edilul, însă, i-ar fi expediat un SMS în care îl redirecționa către viceprimarul Chironda, cel care ca semnat dispoziția de demolare. La rândul său, Chironda i-ar fi sugerat avocatului să se adreseze Preturii Buiucani, pentru ca, într-un final, pretorul să-l informeze, din nou, despre decizia de demolare emisă de autoritățile locale.

Am încercat să aflăm de la primarul Ceban cum se întâmplă că Primăria deja de aproape două săptămâni nu poate să-și execute propriile decizii, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.