Ex-ministrul Sănătății Ala Nemerenco vine cu o reacție la declarațiile premierului Ion Chicu, prin care a acuzat-o că „a distrus sistemul medical” și că „a sabotat procurarea a 170 de ambulanțe”.

Potrivit Alei Nemerenco, problema cea mai mare acuma sunt oamenii, nu ambulanțele, care de-a lungul timpului au fost achiziționate cu probleme.

„Pe mine mă interesează ce se întâmplă acuma cu oamenii. S-a discutat foarte mult despre aceste ambulanțe, s-au făcut investigații, să se informeze. Eu nu puteam să susțin o licitație petrecută în condiții obsucure, frauduloase, până nu aveam un răspuns de la organele competente. Nu știu de ce, organele competente nu mi-au dat un răspuns atunci când eram eu ministru al Sănătății. După ce am plecat de la minister, răspunsul l-a primit următorul ministru”, a declarat Nemerenco pentru DESCHIDE.MD. 

Fosta șefă de la Sănătate a ținut să aducă și un exemplu, unde ambulanțele nu activează din lipsă de medici, pentru că jumătate din personalul medical este infectat de COVID-19, lucru care se ascunde. Celorlați, care încă activează li se refuză testarea, pentru că dacă vor fi testați pozitiv, o să stea fără activitate și ambulanțele vechi și cele noi. 

„Eu vreau să-i spun un singur lucru d-lui prim-ministru: să se axeze pe personalul medical și pe oameni, pentru că ambulanțe cu năbădăi au procurat în toți anii trecuți și Sobol-uri și Mercedes-uri care stau pe burtă, dar acuma se uită că pe linie stau autosanitarele pe loc, fiindcă nu au oameni. Un exemplu: la substația Râșcani, unde cu jumate de an în urma erau 9 echipe și una de rezervă, în momentul de față sunt 5 echipe care au numai 2 medici. Jumătate din personal este infectat și se ascunde lucrul acesta, sunt în carantină, cealaltă jumătate care activează, li se refuză testarea deși conform regulelor și regulamentelor trebuie să li se facă testarea, dar ei au frică că o să-i depisteze pe toți ceilalți infectați pozitiv. Astfel o să stea toate ambulanțele și acele vechi, care au fost cumpărate toate cu probleme și acele pe care vor să le procure acum cu prețuri mult mai înalte decât media pe piață. O autosanitară are nevoie și de echipă. Să investească în salariile lor și în echipamentele de protecție. Să se concentreze pe alte lucruri decât pe problema ambulanțelor, care este una destul degravă, dar acuma nu vreau să pierd timp cu asta. Acesta este răspunsul meu unui prim-ministru, care vorbește în tilde, nimic concret”, a menționat ex-ministrul. 

Totodată, Nemerenco l-a îndemnat pe Chicu să nu uite că „este un om de stat, este responsabil de toată lumea care astăzi este în prima linie, că el vede cum cad doctorii” și să investească cât mai poate.

„Din ianuarie a avut de toate. Să investească în echipamente de protecție, medicamente ca să salvăm oamenii, să citească ce mai fac alte țări. Eu îi mulțumesc foarte mult, că am bătut alarma în aceste zile să nu scoată bugetarii la muncă, mă bucur că și-a schimbat părerea măcat în ceasul al 12-lea”, a conchis Ala Nemerenco. 

Menționăm că, după ședința de astăzi, 6 aprilie, a conducerii statului, premierul Ion Chicu avenit cu un șir de critici șa activitatea fostului ministrul al Sănătății, Ala Nemerenco. Acesta a numit-o „foarte vocală” și a declarat că „deciziile ei au distrus sistemul medical”. 

„Foarte vocală este o doamnă care în vară a condus sistemul medical. Acum văd că știe tot ce trebuie de făcut. Vreau să vă spun că deciziile acestei doamne practic au distrus sistemul medical în ultima perioadă. Noi, pe parcursul a șase luni, cât a numit ea în funcția de conducător a Centrului de achiziții publice practic nu s-a cumpărat nici echipament, nici nimic, pentru că se sabota. Iată de ce la sfârșitul lunii ianuarie am fost eu nevoit să-l alung, pentru că jumătate de an nu s-a cumpărat nimic. Ei sabotau intenționat. Dacă stimata doamnă nu sabota achiziționarea a 170 de ambulanțe noi din creditul oferit de Consiliul Europei, achiziții organizate și monitorizate de banca europeană, noi astăzi era să avem cu 170 de ambulanțe noi, performante, mai mult. Din păcate, nici astăzi nu le avem”, a declarat Ion Chicu.

Este de menționat faptul că, într-o investigație recentă, despre ambulanțele care urmau să fie achiziționate, se spunea că cetățenii R. Moldova vor avea de restituit un împrumut de 12 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB)​ în urma unui contract cu iz politic pentru livrare de 168 de ambulanțe asamblate în Turcia, la hotarul cu Siria, de companii obscure conectate la partidul AKP al președintelui turc Recep Erdogan. Bugetul licitației a fost majorat după ce a fost introdusă o cantitate exagerată de consumabile de calitate proastă în valoare de circa 2 milioane de lei, cât cheltuiesc toate ambulanțele din Moldova în două–trei luni. Licitația a fost declanșată la trei săptămâni după deportarea ilegală a șapte profesori turci din R. Moldova în septembrie 2018.

Detalii: INVESTIGAȚIE// Baștanii ambulanțelor