Autoritățile ar putea recurge la testarea masivă a medicilor pentru COVID-19. Despre aceasta a anunțat luni, premierul Ion Chicu. Totodată, responsabilii au declarat că vor identifica spații suplimentare pentru a amenaja spitale de campanie. Iar în ceea ce-i privește pe pacienții infectați cu noul tip de coronavirus, care se află în stare ușoară, aceștia ar putea fi tratați în afara instituțiilor medicale strategice.

„Situația este complicată în special în două raioane. Este vorba despre raionul Soroca și Ștefan Vodă. Deja de 4 sau 5 zile deja în mun. Soroca și orașul Ștefan Vodă am instituit regimul de carantină. Bineînțeles, el va continua. Din păcate, în aceste două raioane, numărul cazurilor înregistrate constituie aproape o treime din numărul total pe țară, ceea ce înseamnă că au fost două focare puternice. (...) Și mai alarmantă este statistica privind infectarea personalului medical din aceste două raioane. Ponderea este de 55 procente pe țară. Mai nou, ieri, la Glodeni am avut 11 specialiști în domeniul medicinei infectați. se petrec investigațiile respective. La moment, s-a luat decizia despre testarea masivă a medicilor și, bineînțeles, vom face testarea totală a medicilor din aceste raioane în primul rând, după aceea, treptat, cu alte instituții. În acest sens, statul va încheia un contract și cu laboratoarele private pentru că au capacități și și-au sporit calitatea serviciilor testate. Vom putea ridica la 1000 de teste pe zi pentru a testa, în primul rând, medicii”

Totodată, prim-ministrul susține că autoritățile încearcă să identifice spații suplimentare pentru amenajarea spitalelor de campanie.

„În Chișinău am rugat colegii să meargă și să facă o evaluare la Sala Polivalentă și alte două obiective, unde este un spațiu mai extins, pentru ca să începem pregătirea acestor săli, exact așa cum am procedat săptămâna trecută cu Moldexpo”

Potrivit prim-ministrul, pacienții infectați cu noul tip de coronavirus care nu dezvoltă forme severe ale bolii, ar putea fi tratați în afara spitalelor.

„Am discutat despre trecerea și în R.Moldova la abordarea care se folosește în Europa în privința internării în spitale a persoanelor cu COVID-19 în forme ușoare. Cunoașteți, în Europa, formele ușoare nu se internează în spital. Vom trece și noi la această metodă. Clar că sunt mai multe criterii, nu doar forma ușoară este criteriul pentru a nu fi internat. Mai este prezența unor boli cronice, deja este un factor de risc, ceea ce înseamnă că chiar dacă manifestă o formă ușoară, va fi internat”, a precizat Chicu.

Până acum, în R.Moldova au fost testate pozitiv pentru noul tip de coronavirus 864 de persoane.