După închiderea Spitalului raional din Ștefan Vodă, ca urmare a infectării mai multor medici și locuitori din acest raion cu COVID-19, pacienții de acolo au început să fie transferați în alte instituții medicale, inclusiv la Spitalul raional din Hânceștim, scrie Ziarul Național.

Medicul epidemiolog de la acest spital, Oxana Vrabie, reclamă faptul că instituția medicală ar duce lipsă de echipamente, dezinfectante, medicamente, iar autoritățile nu asigură testarea lucrătorilor medicali la noul coronavirus.

Totodată, Oxana Vrabie spune că luctătorii medicali sunt „ținuți în frică”, nu au siguranța zilei de mâine și nu simt nicio susținere.„Cum se poate?! Cât se poate?! Pe Dvs. vă întreb, stimată doamnă ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu! Să nu ieșiți la raport, când situația COVID se înrăutățește (datele Covid pe 4.04. au fost raportate de Chicu) și crește vertiginos numărul de lucrători medicali infectați?! Să împrăștii pacienții suspecți și confirmați în tot mai multe instituții medicale?! Să duci suspecți din Ștefan Vodă în Hâncești, unde situația epidemiologică e relativ sub control, când e clar că cel mai mare focar de COVID pe moment sunt instituțiile medicale?! Să lași instituțiile medicale să se zbată în căutarea echipamentelor de protecție, dezinfectanților și medicamentelor precum se zbate peștele pe uscat?! Să admiteți deficitul de echipamente, dezinfectante, medicamente și creșterea cosmică a prețurilor la acestea?! Să nu asiguri testarea lucrătorilor medicali și o politică clară de gestionare a riscului COVID în instituțiile medicale?! Să ții în frică și nesiguranță lucrătorii medicali care nu simt nicio susținere și nu au siguranța zilei de mâine?! CUM? AZI deja e târziu să luați atitudine.... Dar nu e târziu să dați dovadă că vă pasă!”, a răbufnit medicul într-un mesaj pe Facebook.

Menționăm că ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat anterior că, începând de vineri, 3 aprilie, au fost activate încă trei instituții medicale pentru tratarea persoanelor infectate cu COVID-19. Este vorba despre Spitalul de Stat și spitalele raionale din Hâncești și Anenii Noi.

Până acum, autoritățile au raportat 752 cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus, dintre care 80 se află în stare gravă, iar nouă pacienți sunt conectați la respirație asistată.

În seara zilei de ieri au fost înregistrate alte două decese din cauza COVID-19 - un bărbat în vârstă de 41 de ani internat la Institutul de Medicină Urgentă și o femeie de 71 de ani, internată la Fălești. Numărul persoanelor răpuse de COVID-19 se ridică la 14, iar al celor tratate - la 30.