Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) vine cu un mesaj adresat cetățenilor. Comitetul Central al partidului susține că această situație excepțională în care, împreună cu întreaga lume, s-a pomenit Republica Moldova, a scos la iveală colosalele probleme ce există, practic, în toate sistemele de activitate vitală a statului.

PCRM menționează într-un comunicat că mai multe domenii ale acestui stat ca economia, protecția socială, sistemul sănătății, sunt extrem de slabe, acesta fiind rezultatul direct al unei politici antipopulare, antisociale, iar în linii mari, al unei politici antistatale, promovată în ultimii zece ani de către guvernanți.

„Oricum s-ar fi numit alianțele create de ei, orice nume ar fi avut prim-miniștrii, spicherii, așa-numiții președinți, politica lor s-a redus la un singur lucru – să mintă și să fure. Ei toți, îndeplinind ordinul ce le-a fost dat din exterior, la nesfârșit „strâng șurubul”, micșorând cheltuielile sociale, optimizând tot și toate. Și fac asta, chipurile, în scop de economie. În condițiile când ceea ce „se economisea” era furat de clanurile guvernante, asta nu poate fi calificat altfel decât batjocură. Și iată acum culegem roadele optimizării...”, se arată în mesajul PCRM.

Comuniștii menționează că „Moldova a fost impusă să accepte importul de produse alimentare” și că „e o rușine să trăiești într-o țară agrară cu cele mai bune pământuri de cernoziom din lume și să ai un volum de 90% de produse alimentare importate în Moldova de firme agricole din alte țări”. „Sistemul sănătății optimizat nu este capabil să-și îndeplinească principala sa funcție – prevenirea și profilaxia îmbolnăvirilor – nici în timpuri obișnuite”, adaugă aceștia

„Mai mult de zece ani, guvernanții se ocupă de tot ce vrei, dar nu de problemele interne ale țării, ascunzându-și hoțiile și corupția după perdeaua pe care o numesc geopolitică. (...) Noi vedem cu câtă străduință și chiar eroism luptă astăzi pentru viețile oamenilor lucrătorii medicali, confruntându-se cu un gigantic deficit de tot și de toate, contaminându-se ei înșiși, iar uneori chiar murind pe câmpul acestei lupte. Noi suntem gata să-i ajutăm. Cu ce putem. Cel puțin, îndeplinind cât se poate de strict recomandările lor”, se mai arată în mesaj. 

PCRM mai menționează că „cetățenii Moldovei sunt categoric împotriva faptului ca, într-o asemenea situație extraordinară, să fie substituit guvernul, așa cum și-a permis să facă așa-numita coaliție a socialiștilor și democraților, zădărnicind ședința Parlamentului din 2 aprilie curent, când prim-ministrul țării a venit în Parlament să prezinte programul de măsuri excepționale”.

Aceștia se întreabă „de ce, dacă deputații din coaliție își fac atâtea griji pentru propria sănătate, n-au organizat o ședință la distanță, așa cum sunt organizate lecții pentru elevi și studenți?”

Nu în ultimul rând s-au referit și la șeful statului, Igor Dodon, care în această perioadă de urgență s-a și autointitulat ca fiind „un pic medic”. Membrii PCRM îl criciă pentru faptul că acesta încearcă să câștige capital politic pe seama nenorocirii oamenilor.

„Noi nu vom apuca să facem recomandări, cum o face cunoscutul personaj, care în mod ilegal ocupă funcția de Președinte al țării și care ba se prezintă pe sine ca specialist în virusologie, ba-i zădără pe concetățenii aflați în carantină cu plimbări prin pădure împreună cu întreaga familie. Tendința lui de a fi prezent la toate posturile de televiziune, în rețelele de socializare; incapacitatea lui de a se distanța de viitoarele alegeri cel puțin în timpul acestei situații excepționale; încercările lui de a câștiga capital politic pe seama nenorocirii oamenilor – toate acestea îi irită, probabil, de acum pe toți. Să nu ne mai gândim la alegeri! Până atunci, trebuie să ajungem! Să ajungem în înțelesul direct al acestui cuvânt! Astăzi e nevoie să fie salvată țara și oamenii ei. Și cel mai bun lucru pe care-l poate face acest personaj este să se târâie în genunchi prin toată lumea cu mâna întinsă și să ceară bani, teste, medicamente, mijloace de protecție individuală, aparate de ventilare artificială a plămânilor…”, susțin comuniștii. 

În încheierea mesajului, membrii PCRM menționează că sunt convinși că astăzi nici un politician serios nu va refuza să pună umărul la soluționarea problemelor țării.