Perioada de criză în care ne aflăm este, din păcate, abia la început, și mulți vor avea de suferit. În același timp, criza este și o oportunitate de schimbare și dezvoltare. Opinia aparține patronului rețelei Star Kebab si Trattoria, Dumiru Cebotărescu.

Fiind de mult timp agent economic, acesta cunoaște bine ce însemnă o criză.

„WEI JI, în limba chineză înseamnă CRIZĂ. Cuvântul este construit din două ieroglife, WEI (primejdie) şi JI (oportunitate). Asta exprimă perfect vremurile pe care le trăim. Și pentru că o criză înseamnă timp, haideți să o privim în perspectivă”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook. 

Cebotărescu a încercat să explice cum vede el criza acum în prezent, în viitorul apropiat și în viitorul îndepărtat. 

Prezent...

-Oamenii se încurajează unul pe altul, sunt conștienți de situație și se îndeamnă reciproc la responsabilitate. #StămAcasă. Toate acestea, pentru a opri răspândirea infecției în masă.
-Se face totul pentru ca medicii și sistemul medical să poată face față.
-Restaurantele încă mai pot susține medicii. Chiar și o rețea de magazine cu soviste s-a alăturat acestui gest frumos și ajută cu produse, ca cei din prima linie să fie asigurați cu mese gustoase.
-Businessmenii se încurajează unul pe altul, cu cadouri, cuvinte și gânduri bune. Acum toate metodele sunt binevenite.
-Businessurile mari donează aparate de ventilare și milioane de lei pentru sistemul medical.
-Guvernul a scos militarii și polițiștii pe stradă.
-Oamenii încep să se împrumute, care cu miile, care cu sutele de lei...dar nu întotdeauna au de la cine.
-Incertitudine și frică sau frigărui și plimbat prin parcuri, ca în vacanță.

Dar, să nu uităm ce spunea Sir Winston Churchill, „Orice criză oferă noi posibilități”.

Viitorul apropiat...

-Restaurantele nu mai au bani să ofere suport pentru medici și bătrâni și nici măcar pentru propria afacere. Magazinele deja au scăderi de vânzări, iar euforia de supraprofit s-a evaporat.
-Businessmenii, după ce s-au încurajat reciproc, acum se gândesc de la cine să înceapă a recupera datoriile, cine e primul și ultimul pe lista datornicilor.
-Pentru că încă nimeni nu a amânat legea – „cine se pune primul în rând, are șanse să le primească primul”. Unii s-au unit și cum în „timpurile” de mai înainte, lucrează pe barter și ajutor reciproc.
-Mii sau nu dă doamne, zeci de mii de infectați. Sute sau mii de morți. Medicii ajung în situația când trebuie să aleagă cine moare și cine trăiește.
-Guvernul se ocupă cu statistica, raportarea numărului de infectați, morți și tratați.

Dar, nu trebuie să cădem în panică și să fim pesimiști. Vremurile grele aduc și oportunități frumoase.

Viitorul îndepărtat...

Suntem unicul stat, care după ce a trecut epidemia și criza, am fost cu motorul (economia) pornit și ne-am ridicat de la coada clasamentelor de dezvoltare printre primele zece poziții din Europa.
Cum asta a fost posibil? Simplu!
Guvernul Republicii Moldova, pe parcursul crizei, a făcut la timp toate reformele și intervențiile necesare, pe termen scurt și pe termen lung. Au făcut toate schimbările necesare ca să ne deosebim de statele vecine. Ca să fim mai bine.
Acestea sunt doar câteva din zecile de acțiuni realizate, rapid și profesionist:
- au organizat fiscalitatea în așa mod, ca toate companiile mari din Moldova și cele care au centrele administrative în statele vecine, să plătească impozitele pe loc și să refuze la paradisurile fiscale din Cipru, or Dubai. Pentru că zona „paradisului nostru” e mai aproape, e în Vadul lui Vodă. Scuze, am greșit în Șorhei sau chiar poate la Drăsliceni.
- industria turismului vinicol a fost întărită cu gastronomia locală, prin abordarea cuvenită și promovarea acestora pe plan internațional.
-Autoritățile, chiar au fost curajoase și ignorând toate presiunile de lobby ale olandezilor, au creat după exemplul altor țări, care exploatează de ani de zile astfel de oportunități, noi puncte profitabile și populare de atracție pentru turiști. „Cum la ei merge, e bine și vin bani în buget, dar la noi nu. Vedeți că e posibil”, au subliniat autoritățile.
- au creat multe oportunități pentru industrializarea agriculturii și noi din nou am început să fim o țară agrară. Nu mai creștem doar roșii și ardei, dar și alte culturi care nu cer mari investiții, timp, riscuri...de exemplu cum face Israelul.
- au luat tot ce e mai bun de la alte țări și au implementat aceste măsuri și reforme în țara noastră, totul pentru cetățeni, fix ca în comunicatele oficiale ale autorităților.

„Trăim într-o țară pe care criza nu a pus-o în genunchi și a adus-o sub limita sărăciei, dar i-a dat aripi. Pentru că virusul nu atacă doar corpul uman, dar și mintea oamenilor, mai ales a celor care „ceva”, „cumva” pretind că conduc.

Și apoi m-am trezit. Totul de fapt a fost un vis. Iar noi cum am trăit așa și trăim...chiar mai rău”, și-a conchis mesajul Dumitru Cebotărescu.