Grupul Editorial Litera a primit rezultatele expertizei efectuate în cadrul unui laborator din UE, din care rezultă că tipografia nu a încălcat standardele admise în producerea cărților, cantitatea de plumb conținută în manualele lor fiind chiar sub normă. Se întâmplă după ce, acum o lună, fostul ministrul al Educației, Corneliu Popovici, a dispus retragerea mai multor manuale din școlile din R.Moldova, toate tipărite de acest grup editorial, pe motiv că ... „ar fi simțit miros de plumb”.

Atunci, Grupul Editorial Litera acuza conducerea ministerului Educației, Culturii și Cercetării de presiuni. „Odată cu venirea lui Corneliu Popovici la conducerea ministerului, care este un autor al manualelor „profund antiromâneşti" de istorie integrată de pe vremea comuniștilor lui Voronin, atacurile asupra editurii s-au întețit”, scriau atunci reprezentanții.

Pentru a-și demonstra corectitudinea și pentru a exclude orice urmă de îndoială, Editura a solicitat Agenției Naționale pentru Sănătate Publică să efectueze o expertiză repetată pentru toate manualele tipărite din 2019. Totuși, nici până acum, responsabilii nu au dat curs solicitării.

Înţelegem că acum, din cauza molimei planetare care s-a abătut şi asupra noastră, nu le mai arde de expertizarea manualelor, aşa că nu mai insistăm să ne dea un răspuns.”, susține Grupul Editorial Litera.

Tot atunci, „Litera” a trimis mostre către 3 laboratoare mostre către 3 laboratoare specializate din Europa pentru o expertiză profesionistă și competentă, care n-ar putea fi pusă la îndoială. Primul rezultat a fost expediat acum 2 zile.

Astfel, raportându-ne la normele europene în materie, cantitatea de plumb regăsită este infimă faţă de cele admise la nivel european, respectiv 0,05% din greutatea produsului. Conform Deciziei Comisiei din 16 august 2012 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru hârtia tiparită, se acceptă ca ingredientele să conţină urme de plumb până la 0,01%, provenite din impurităţile materiilor prime. Chiar şi în acest caz, manualele Grupului Editorial Litera se încadrează în acest standard, având o cantitate de 0.000713% de plumb provenită din impurităţile materiilor prime”, mai scrie „Litera”.

Prin urmare, se încadrează în standardele europene şi nu reprezintă niciun pericol pentru copii.

În momentul în care au retras manualele de „Știinţe", clasa II şi „Educaţie pentru societate", clasa X-XI, de la elevi, autoritățile au cerut Agenției Achiziții Publice să inclusă editura în lista de interdicție pentru următorii ani, invocând aceleași motive. 

Detalii: Ministrul Popovici își iese din cultură. O editură îl acuză de presiuni: Îl vom acționa în judecată

Astfel, Grupul Editorial Litera solicită Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și ANSP să respecte Legea și să le accepte ceritificatele de calitate emise de organisme acreditate independente.

De asemenea, editura susține că va publica rezultatele primite și de la celelalte 2 laboratoare.