Primarul orașului Sângerei Arcadie Covaliov a fost primul care a dispus suspendarea activității pieței dintr-o localitate. Unii l-au blamat deoarece la 12 martie această restricție era o noutate pentru cetățeni, cu timpul însă oamenii au înțeles de ce alesul local și-a asumat această decizie. Medic de specialitate, Arcadie Covaliov spune că în lupta cu coronavirusul trebuie să adoptăm decizii care s-au dovedit a fi eficiente – ori adoptăm regim de carantină la nivelul întregului stat, ori testăm masiv populația. Edilul consideră că ne poate salva transparența în comunicarea cu oamenii, solidaritatea și responsabilitatea.

„În această perioadă există o legătură foarte strânsă cu cetățenii care ne anunță permanent dacă sunt conaționali care au venit din alte țări, iar anonimatul se păstrează. Sunt medic și cunosc ce înseamnă un lanț epidemiologic. Această boală nu este una rușinoasă. Avem exemple pe întreg globul pământesc – premierul Marii Britanii sau prințul Charles au recunoscut că au fost infectați.”

Chiar dacă primarul consideră că trebuie să fie respectat dreptul pacientului la boală, acesta îi îndeamnă să vorbească pentru a putea fi identificate toate persoanele cu care au intrat în contact.

Alesul local afirmă că într-o localitate nu foarte mare se află repede dacă o persoană a fost diagnosticată pozitiv. „Dacă vine salvarea și ia pe cineva atunci în câteva ore tot orașul sau satul va cunoaște acest lucru.” Primarul a mulțumit  medicilor și poliției pentru implicare și dedicație. „Noi am fost pionierii care am propus să fie instituită carantina în oraș, nu am fost auziți dar oamenii ne-au înțeles și s-au izolat.” 

Primarul nu este de acord că nu am avea posibilități de a testa masiv populația și a amintit de ajutorul oferit de SUA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru întărirea capacităților medicale. „Mai scotocim în buzunarul rezervelor de stat și testarea ne va costa mai puțin decât tratarea populației.

Arcadie Covaliov este ferm convins de necesitatea instituirii unei carantine stricte la nivelul întregii țări și astfel, în 14 zile vom avea rezultate. „Dacă nu putem să testăm masiv populația, atunci trebuie să ne autoizolăm.  Țara trebuie închisă pentru 14 zile, să nu intre și să nu iasă nimeni, așa cum au făcut chinezii. Coreea de Sud a ales testarea masivă, China a instituit carantină la nivelul întregii țări și în ambele state au făcut față acestei pandemii.

 Cât privește conaționalii noștri care solicită să revină acasă, Arcadie Covaliov afirmă că aceștia sunt oamenii care ne-au salvat în timpuri grele, datorită lor am dat datoriile și avem remitențe. „Acum trebuie să-i primim, dar la trecerea hotarului este necesar ca aceștia să fie izolați, nu știu în ce formă, statul ar trebui să vină cu o propunere clară în acest sens. Am auzit că nu ar fi bine la Vadul lui Vodă sau la sanatorii, dar e mai bine ca ei să meargă în familii unde îl așteaptă copiii și alte rude de gradul întâi?” se întreabă alesul local.

Despre conlucrarea APL cu APC, primarul de Sângerei a afirmat că este necesar ca autoritățile locale să asculte de autoritățile centrale, dar și autoritățile centrale să aplece urechea la ce spun autoritățile publice locale. „Dacă orașul Sângerei ar fi fost închis la 19-20 martie, atunci când am solicitat acest lucru, oamenii aceștia nu se plimbau, nu se duceau la Bălți, acolo unde deja erau cazuri de infectare.”

Chiar dacă propunerea nu a fost acceptată nici la nivel raional, nici la nivel central, primarul a rugat oamenii să stea cât mai mult posibil acasă, să nu iasă și să nu vină dacă nu există o necesitate vitală. „Acum foarte puțini oameni circulă prin oraș. Atât sistemul medical, cât și poliția, dar și noi lucrăm, se identifică persoanele care vin din străinătate și lucrăm cu acestea sau cu cele plasate în carantină, prelucrăm stațiile pentru transportul public, trotuarele, în măsura posibilităților. Din punct de vedere juridic nu este carantină, de facto, aceasta este în Sângerei”, a adăugat primarul, citat de Congresul Autorităților Locale din Moldova.

Precizăm că Arcadie Covaliov a câștigat Primăria Sângerei cu peste 64 la sută din voturi, fiind înaintat de Partidul Unității Naționale.

Acum 2 săptămâni, într-un comentariu pentru Deschide.MD, edilul, care este și medic de meserie, sugera autorităților să recurgă la descentralizarea testărilor pentru COVID-19. Pe lângă decizia pe care a adoptat-o de a închide piața din localitate chiar înainte de alte administrații de orașe, Arcadie Covaliov a încercat în repetate rânduri să instituie carantina în localitate, însă dispoziția sa a fost anulată de autoritățile raionale.

Detalii: Orașul Sângerei intră în carantină

Detalii: Carantina în Sângerei mai așteaptă. Consiliul raional refuză, din nou, propunerea primarului

Detalii: După ce i-au anulat deciziile, autoritățile îl amendează pe primarul de Sângerei: E comandă politică