Avocații Poporului monitorizează respectarea drepturilor omului în perioada de urgență. Astfel, pe pagina oficială a Oficiului Avocatului Poporului a fost instituită rubrica „Respectarea drepturilor omului în condițiile stării de urgență. Beneficiarii informează. Avocații Poporului reacționează”.

Rubrica (http://ombudsman.md/despre/stiri-covid-19/) este creată ca un instrument de monitorizare a respectării drepturilor omului în Republica Moldova în perioada regimului de urgență, cauzată de epidemia de Coronavirus de tip nou, în baza semnalelor parvenite de la beneficiarii instituției sau apărute în spațiul public.

Funcționarii Oficiului  nu își pun scopul, dar nici nu vor fi în stare, să verifice toate situațiile raportate de presupusă încălcare a drepturilor omului. Semnalele vor fi făcute publice pe pagina web oficială a Oficiului Avocatului Poporului  www.ombudsman.md, dar și aduse în regim de urgență la cunoștința autorităților de resort, pentru verificarea informațiilor și intervenirea în caz de necesitate conform atribuțiilor.

Despre acest lucru se va menționa în descrierea fiecărui caz în parte. Avocații Poporului reiterează propunerea stabilirii unor persoane de contact din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Biroului Politici de Reintegrare pentru informarea în timp util despre problemele aduse la cunoștință de către cetățeni.

Avocatul Poporului și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului  pot fi sesizați despre presupuse abuzuri și încălcări ale drepturilor omului de către autorități publice și instituții, prin următoarele modalități:

1.Prin Poșta electronică : [email protected];

2.Prin completarea cererii on-line de pe pagina oficială  a Oficiului Avocatului Poporului: www.ombudsman.md (http://ombudsman.md/cererea-on-line/)

  1. Prin telefon:

Oficiul din municipiul Chișinău:   +37360002657

Reprezentanța Bălți a OAP: +373 60002665

Reprezentanța Cahul a OAP: + +373 60002668

Reprezentanța Comrat a OAP: +373 60002670

Presupuse încălcări ale drepturilor copilului: +373 60002678

Alegații de tortură,  tratament inuman și degradant în locurile privative de libertate : +373 60002641

Presupusele încălcări ale drepturilor persoanelor domiciliate in regiunea transnistreană și în localitățile limitrofe: 37360002684

Apelurile telefonice vor fi preluate între orele 8.00 – 17.00, de luni până vineri.