Încă un cetăţean al Republicii Moldova, aflat în vizorul SIS pentru activitate de mercenariat, a fost reţinut şi deferit organelor de ocrotire a normelor de drept naţionale.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de Informație și Securitate, acţiunile speciale de investigaţii au fost realizate la finele săptămânii trecute în cooperare cu MAI şi Procuratura municipiului Chişinău.

Bărbatul a luptat în calitate de mercenar de partea entităţilor separatist-extremiste din Ucraina. Tânărul de 24 de ani este originar din raionul Cimişlia, cu domiciliul permanent în orașul Varniţa.

În cadrul acţiunilor procesual-penale, persoana reţinută a cooperat cu organul de urmărire penală şi şi-a recunoscut integral vinovăţia. Pe marginea acestui caz a fost iniţiată cauză penală în baza prevederilor articolului 141 Cod Penal al Republicii  Moldova “activitatea mercenarilor”. Persoana riscă pedeapsa cu privaţiune de libertate de la 3 la 7 ani. La finele săptămânii trecute, Judecătoria sectorului Centru a emis pe numele bărbatului mandat de arestare pe un termen de 30 de zile.

Amintim că în ultimele două luni structurile de forță din Republica Moldova au reținut alți doi mercenari care au luptat de partea entităţilor separatist-extremiste din Ucraina. Asemenea cazuri au avut loc pe 5 decembrie 2016 și 10 ianuarie 2017.