Spitalul raional din Ștefan Vodă a intrat în carantină, iar toți pacienții testați pozitiv pentru noul tip de coronavirus au fost transferați la Chișinău. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing de presă.

Aseară am luat decizia de a institui regimul de carantină la Spitalul raional din Ștefan Vodă, astfel încât toți pacienții cu COVID au fost direcționați către municipiul Chișinău. Iar în ceea ce privește funcționarea Spitalului raional din Soroca, dat fiind faptul că este dotat corespunzător, există potențial de resurse umane, la etapa respectivă rămâne funcțional, dar sub monitorizarea continuă care este realizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, a anunțat Dumbrăveanu.

Totodată, șefa de la Sănătate a mai anunțat că Agenția Națională de Sănătate Publică a instruit mai mulți specialiști din stânga Nistrului în ceea ce privește procesarea testelor pentru coronavirus.

Pe platforma Agenției Naționale de Sănătate Publică au fost instruiți 7 specialiști din regiunea din stânga Nistrului pentru a operaționaliza laboratorul din această regiune, cu oferirea, desigur, a testelor pentru a realiza testarea persoanelor suspecte. Au fost delegați specialiști de la ANSP pentru consolidarea capacităților profesionale pe platforma laboratorului din Bălți, care va fi dotat în mod centralizat cu teste pentru a realiza procedura de testare a persoanelor din zona de nord”, a adăugat Dumbrăveanu.

Precizăm că, anterior, autoritățile au anunțat că în laboratoarele din R.Moldova, inclusiv cele private, pot fi procesate zilnic maximum 2 mii de teste pentru coronavirus. Ieri, președintele a declarat că, la ora actuală, statul dispune de 13 mii de astfel de teste.